Witam, pragne Wam zaprezentowac moj niedawny zakup -Audi 80 B3 1.6TD.
Jak to okreslil moj kolega, ktory juz posiadal kiedys b3 lecz 1.8S z gazem, mam dosyc "bogate" wyposazenie, gdyz audi posiada wspomaganie, szyberdach i halogeny .
Stan oceniam na 3/5, odpala, jezdzi ale jest sporo do roboty.
Aktualnie mam do roboty : Tylne lozyska w kolach, wymiane rozrzadu, lacznikow stabilizatorow, tulei na belce z tylu, tuleje wahacza, amorki przednie i ustawienie zbierznosci. Z mechaniki nie jest najgorzej, ale wnetrze jest w slabym stanie, do wymiany sa boczki drzwi fotel kierowcy i podsufitka. Na nadwoziu znajdzie sie pare rdzawek, schodzi klar gdzieniegdzie ale tragedii nie ma. Zdjecia poki co mam z aukcji, na dniach porobie swoje.
Edit 22.06.2018
Zakupilem dzisiaj olej Valvoline max life 10w40, filtr oleju filtrona, tulejki lemfordera do tylnej belki i pasek rozrzadu. Po 10 dokupie napinacz rozrzadu i audi pojdzie na wymiane rozrzadu oleju i filtrow. No i tulejek belki. Ostatnimi czasy zlalem stary plyn chlodniczy, przeplukalem instalacje porzadnie woda i zalalem swiezego plynu i odpowietrzylem. Z racji tego, ze w przyszly piatek jade na urlop, w tym miesiacu oszczedzamy i naprawiamy drugie moje auto czyli passata b5 1.9tdi afn+ by dotrzec bez przygod. Poki co wymienione zostaly w tym miesiacu dwa wahacze, przegub i zregenerowana maglownica. Jako, ze dowozi i przywozi mojego maluszka, te auto jest dopieszczane poki co. Audi bedzie sukcesywnie od lipca robione. W sierpniu poleca kolejne rzeczy, prawdopodobnie lozyska tyl, drazki kierownicze wraz z koncowkami oraz przeguby, bo starsznie telepie kietownica i w zakrecie z lewej strony juz sie odzywa. Jezeli beee robic cos sam, bede starac sie dodawac zdjecia. Narazie olewam stan wizualny, mechanika jest najwazniejsza.
Audi 80 B3 1.6TD Sedan
Audi 80 B3 1.6TD Sedan
Ostatnio zmieniony 22 cze 2018, 21:32 przez Witek_92, łącznie zmieniany 2 razy.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No póki co poprzedni właściciel jeździł przez 10 lat na opale nim i jak się silnik nagrzeje to traci moc ... Pompę trzeba będzie zregenerować, ale to w z sezonie zimowym, póki co trzeba zrobić duży serwis silnika i chyba wymienię kompletny przedni zawias, bo łączniki stabilizatora wymieniałem ostatnio przy pomocy szlifierki, wymieniane były może z 10 lat temu. Gadzina śmiga śmiało, jest coś podkręcona, bo jak mierzyłem przyspieszenie to wyszło 0-100 km/h w niecałe 12 sec. Ogólnie jeździł nim rzeźnik, bo mam plastikowe osłony na przednim słupku od strony pasażera zamontowany na piankę muszę pokupować parę rzeczy. W lipcu zacznę powoli od zawieszenia i powoli do celu.
Edit 25.09.2018
Troche czasu minelo od posta i troche sie zmienilo w aucie.
Wymienilem:
-Tylne lozyska w kolach
-Rozrzad z paskami klinowymi
-Zakupilem nowki zimowe opony
-Zakupilem i wymienilem pajaka, bo mojego moj synek polamal
Co lezy na montaz:
-Nowe bebny, szczeki hamulcowe, cylinderki oraz zestaw montazowy, czyli sprezynki itd
Jak sie okazalo, przy wymianie rozrzadu, ktory sam wymienialem, bylo przestawione kolo walka rozrzadu o jeden zabek, przez co samochod twardo chodzil. Ogolnie odzyskal troche dolu ale jeszczw brakuje tego co powinno byc.
Bedac u mojego dziadka, ktory posiada paska b3 1.9td okazalo sie, ze ma na polce dwie pompy wtryskowe
Takze w zime lub na wiosne czeka mnie wymiana pomy i dokladne jej ustawienie, gdyz aktualnie ustawil ja tylko na sluch. Po przestawieniu kola walka rozrzadu auto nie palilo, wiec musialem zmienic kat wtrysku i teraz odpala, chodzi ciszej i aksamitniej.
Edit 25.09.2018
Troche czasu minelo od posta i troche sie zmienilo w aucie.
Wymienilem:
-Tylne lozyska w kolach
-Rozrzad z paskami klinowymi
-Zakupilem nowki zimowe opony
-Zakupilem i wymienilem pajaka, bo mojego moj synek polamal
Co lezy na montaz:
-Nowe bebny, szczeki hamulcowe, cylinderki oraz zestaw montazowy, czyli sprezynki itd
Jak sie okazalo, przy wymianie rozrzadu, ktory sam wymienialem, bylo przestawione kolo walka rozrzadu o jeden zabek, przez co samochod twardo chodzil. Ogolnie odzyskal troche dolu ale jeszczw brakuje tego co powinno byc.
Bedac u mojego dziadka, ktory posiada paska b3 1.9td okazalo sie, ze ma na polce dwie pompy wtryskowe
Takze w zime lub na wiosne czeka mnie wymiana pomy i dokladne jej ustawienie, gdyz aktualnie ustawil ja tylko na sluch. Po przestawieniu kola walka rozrzadu auto nie palilo, wiec musialem zmienic kat wtrysku i teraz odpala, chodzi ciszej i aksamitniej.