Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK] Strzał LPG i uszkodzona przepływka, muliste aut

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
krzysiekli1989
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzysiekli1989 » 24 lip 2018, 20:52

Piotrek, tak to mniej wiecej wyglada: https://www.aukcjoner.pl/gallery/027008707-1.html#

Z przeplywki wywalilo w gore ten czarny plastik z numerami

Dolot przejrzany dwa razy, wyglada ok, odma tez. A podcisnienia ktore? Te wychodzace z filtra?

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 24 lip 2018, 21:49

Czyli masz przed przepływką.
krzysiekli1989 pisze:Dolot przejrzany dwa razy, wyglada ok, odma tez. A podcisnienia ktore? Te wychodzace z filtra?
te też ale nie tylko ogólnie wszystko co się da. Nawet do pompy hamulcowej idzie podciśnienie a do gazu pewnie też, przynajmniej do sekwencji idzie.

Chociaż przepłwyka w tej sytuacji musiała ucierpieć bo dawanie klapy antywybuchowej w tym przypadku jest bez sensu, bo ona nic nie da.

krzysiekli1989
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzysiekli1989 » 26 lip 2018, 10:35

PieterB pisze:Czyli masz przed przepływką.
krzysiekli1989 pisze:Dolot przejrzany dwa razy, wyglada ok, odma tez. A podcisnienia ktore? Te wychodzace z filtra?
te też ale nie tylko ogólnie wszystko co się da. Nawet do pompy hamulcowej idzie podciśnienie a do gazu pewnie też, przynajmniej do sekwencji idzie.

Chociaż przepłwyka w tej sytuacji musiała ucierpieć bo dawanie klapy antywybuchowej w tym przypadku jest bez sensu, bo ona nic nie da.
Co do tej nieszczelności to biorąc uwagę "prace" przepływki to nieszczelnosc musiałaby byc spora..? Pozniej posprawdzam wszystko jeszcze raz

[ Dodano: 2018-07-26, 10:35 ]
Znalazłem na pol darmo przeplywke z BMW. Nr tej przeplywki to: 0280202130 czyli taki sam jak nr Boscha z naszych przeplywek z ABK.

Na pierwszy rzut oka pewnie podejdzie, rozni sie tylko wtyczka, bo w BMW te wtyczki sa takie okragle skrecane.

Było by cos z tego po przerobieniu wtyczki?

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 26 lip 2018, 15:36

krzysiekli1989 pisze:Było by cos z tego po przerobieniu wtyczki?
nie wiem, nigdy nie przerabiałem mysli_

krzysiekli1989
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzysiekli1989 » 28 lip 2018, 18:52

Tak właśnie się zastanawiam, bo cena tej przepływki to 1/6 ceny przeplywki z ABK

[ Dodano: 2018-07-28, 07:03 ]
Wygląda na to że chyba uporałem sie z przeplywka, tzn. zaczeła żyć. a to za sprawą tego że zacząłem kręcic tą czarną zebatka, ona odpowiada chyba za naciag sprezyny...? Takze przekręciłem ta zebatke o jakies 1/5 obrotu w przeciwna strone ruchu zegara. Po podpieciu przeplywki ladnie trzyma obroty, wkreca sie, ale teraz chyba zaczelo mu przeszkadzac to ze caly czas ciagnie to cieple powietrze przez ta zablokowana klapke. Po poludniu ja odblokuje i dam znac co dalej.

[ Dodano: 2018-07-28, 18:52 ]
No i puscilem klapke filtra powietrza "luzno" i teraz audi naprawde idzie. Zadnego dławienia przy dodaniu gazu, na kazdym biegu idzie jak glupia. Nawet podczas kupna auto tak fajnie sie nie zbieralo, widocznie juz wtedy sprezyna przeplywki byla zle ustawiona.
Mimo braku sondy, auto i na PB i na LPG chodzi wzorowo, no wiadomo czasem gdzies cos szarpnie na PB silnikiem ale ogolnie jest bajka :-) Jestem mega zadowolony a sprezyna przeplywki przeciez ustawiona na oko :-)
Mogę zaryzykowac stwierdzenie ze wczesniej jezdzil jak diesel z uszkodzonym turbo a teraz... :-) extra
I najwazniejsze, mimo roznego operowania gazem, wymuszaniem wręcz wystrzał LPG, strzalów brak :-)
Ciekawe czy spalanie spadnie bo jezdzac wokol komina palił mi 15 litrow LPG

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl