[80 B4] Filtr Kabinowy
sorki za odgrzanie kotleta ale sam teraz walcze z problemem zaparowanych szyb i przy okazji podziele sie z wami.
U mnie takze pod plastikową oslona jest goly filtr.
Filtr nieco inny niz zwykle - moge go porownac do skladanego wachlarza
z jednej strony (dluzszej) nie ma usztywnionego brzegu.
Sam filtr znajdyje sie w rozbieralnej plastikowej ramce.
Odkopałem filtr bo Mam nadzieje on jest przyczyna zaparpwanych szyb.
O dziwo filtr jest czysty ale to co zobaczylem wczesniej opisze za chwile ...
Obok filtra a raczej pod nim jest takie zaglebienie, z tamtad wygarnalem "szklanke" gnoju, liści i ziemi
Sam filtr byl wilgotny jak pielucha niemowlaka
Sprawdzcie czy macie tez taka dziure w tej plastikowej oslonie podszybia.
U mnie jest ona centralnie nad filtrem, przez nia mozna go po prostu dotknac, mało tego, przez nią filtr widzi gołe niebo i czuje krople deszczu
Najlepsze jest to, ze dziura wyglada na fabryczną bo nie ma sladów wycinki!
ponizej foto:
http://i15.tinypic.com/6lx0whi.jpg
http://i7.tinypic.com/6q35rva.jpg
.......
Obok filtra a raczej pod nim jest takie zaglebienie, z tamtad wygarnalem "szklanke" gnoju, liści i ziemi
U mnie jest ona centralnie nad filtrem, przez nia mozna go po prostu dotknac, mało tego, przez nią filtr widzi gołe niebo i czuje krople deszczu
ponizej foto:
.......
Witam,Ivo pisze:sorki za odgrzanie kotleta ale sam teraz walcze z problemem zaparowanych szyb i przy okazji podziele sie z wami.
ponizej foto:
.......
Też odgrzeję stary wątek, bo się komuś może przydać .
U mnie nie ma takiej dziury i podejrzewam, że nie powinno jej tam być. Żywica epoksydowa + mata szklana i można to załatać . Ewentualnie poszukać nowej osłony.
Co do mocowania filtra, które było montowane po czerwcu 1993, to w Warszawie można dostać je za 43zł w ASO. Jadę dzisiaj kupić i postaram się zrobić jakieś zdjęcia z wymiany starego mocowania na nowe (jeżeli kupię od razu nowy filtr, ale gość z ASO powiedział przez telefon, że sprzedają tylko oryginalne, więc pewnie kupię filtrona k1004a gdzie indziej). Stare mocowanie będę pewnie sprzedawać, gdyby ktoś był chętny.
PS. Mój pierwszy post na forum , także witam Was serdecznie i pozdrawiam .
----edit----
A może wiecie skąd wziąć taki czarny silikon czy co to tam jest, którym jest uszczelniona osłona filtra przy szybie? To jest cały czas miękkie i plastyczne i można to formować jak plastelinę. Identycznym "kitem" są np uszczelnione lampy z tyłu samochodu (te na klapie, akurat tam wiem, że jest coś takiego bo kilka dni temu wymieniłem jedną lampę, bo była popękana), tylko tam jest w znacznie większej ilości.
----edit----
Mocowanie filtra wymienione (koszt w ASO w Warszawie na Połczyńskiej - Auto Viva - 43zł, mieli na miejscu). Różni się jedną dodatkową śrubą i dodatkowym zatrzaskiem od pompy (nie było ich w starych mocowaniach). Otwory na śrubę i zatrzask zalałem klejem na gorąco (taki w laskach do pistoletów na klej), żeby nie dostawało się tam dodatkowe powietrze, które nie przejdzie przez filtr. Uszczelka pod mocowaniem filtra pasuje bardzo ładnie ze starego mocowania. Połączenie karoserii z plastikową osłoną nad filtrem uszczelnione przy pomocy autokitu. Założony filtr Filtrona k1004a. Nawiew działa bardzo sprawnie .
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
Również chcę zamontować filtr ale nie mam ramki pod filtr tylko kratkę.Omen pisze:Marcinus, kup sobie ramkę 8A0 819 441 A pod filtr K004... Czysty zysk .. Koszt ramki w ASO ( wczoraj odebrałem) 50 zł. Filtr K004 - 23 zł (w sklepie)..., nie trzeba wtedy żadnych klipsów do mocowania filtru do ramki... A cena filtru K003 - 58 zł....
Pozdr. Adam.
przed chwilką dzwoniłem do ASO Groblewski w Gdańsku i podali mi cenę 60zł ale nie mieli na miejscu
na allegro używana 8A0 819 441 A kosztuje tyle samo + wysyłka
natomiast w sopocie u Gajosa na stronie http://sklep.gajos.com.pl/sklep/ widnieje cena 54.36 brutto
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A ja wam polecę kolegę AUDI_A6 - ja u niego zakupiłem ramkę na filtr k1004 /same filtry są połowę tańsze pod tą ramkę/ i filterek węglowy - jestem bardzo zadowolony.
Zauważyłem jednak dziwną rzecz podczas montażu. Przez kilka minut jakie zajęło mi montowanie rami filtr leżał w fabryczny worku na słońcu i co? Worek zaparował!! Wyjąłem go więc i położyłem na słońce bez worka co by do końca odparował. Teraz nie mam już problemu z parowaniem szyb a dzięki filtrowi węglowemu pi razy drzwi 90% "smrodków" z otoczenia nie jest wyczuwalnych w kabinie/ przy zamkniętych oknach i dachu /.
Jedyna wada filtra węglowego to jego cena... Przy cenie zwykłego 18zł węglowy kosztował mnie 40zł...
Zauważyłem jednak dziwną rzecz podczas montażu. Przez kilka minut jakie zajęło mi montowanie rami filtr leżał w fabryczny worku na słońcu i co? Worek zaparował!! Wyjąłem go więc i położyłem na słońce bez worka co by do końca odparował. Teraz nie mam już problemu z parowaniem szyb a dzięki filtrowi węglowemu pi razy drzwi 90% "smrodków" z otoczenia nie jest wyczuwalnych w kabinie/ przy zamkniętych oknach i dachu /.
Jedyna wada filtra węglowego to jego cena... Przy cenie zwykłego 18zł węglowy kosztował mnie 40zł...
Dałem za ramkę 55,- , pochodzi od Gajosa, teraz jeszcze filtr K1004 i heja. Jak przykręcę to napiszę czy jakieś problemy wystąpiły.grzesiek.sz pisze:Również chcę zamontować filtr ale nie mam ramki pod filtr tylko kratkę.Omen pisze:Marcinus, kup sobie ramkę 8A0 819 441 A pod filtr K004... Czysty zysk .. Koszt ramki w ASO ( wczoraj odebrałem) 50 zł. Filtr K004 - 23 zł (w sklepie)..., nie trzeba wtedy żadnych klipsów do mocowania filtru do ramki... A cena filtru K003 - 58 zł....
Pozdr. Adam.
przed chwilką dzwoniłem do ASO Groblewski w Gdańsku i podali mi cenę 60zł ale nie mieli na miejscu
na allegro używana 8A0 819 441 A kosztuje tyle samo + wysyłka
natomiast w sopocie u Gajosa na stronie http://sklep.gajos.com.pl/sklep/ widnieje cena 54.36 brutto
a czy tylko firma Filtron produkuje filtry kabinowe pasujące do B4 z 92 roku chodzi mi o filtr K 1003 bo narazie to mam albo ręczniki papierowe które co jakiś czas wymieniam albo nie mam nic tak jak teraz i jak ktoś wcześniej napisał doszedłem już do perfekcji w zamykaniu oczu przy odpalaniu Prawda że polak Potrafi aby zaoszczędzić
Możesą jakieś inne filtry dużo tańsze którenawet jeśli wymagałyby niewielkiej przeróbki pasowałyby jako zamiennik K 1003
Możesą jakieś inne filtry dużo tańsze którenawet jeśli wymagałyby niewielkiej przeróbki pasowałyby jako zamiennik K 1003