Witam wszystkich klubowiczów.
Mam problem z moją Audi abk. byłem na przeglądzie technicznym i bardzo złe są wyniki spalin zarówno na gazie jak i na benzynie , i teraz pytanie do was czy ktoś z was tak miał ewentualnie co zrobić ?. Gaz się wyreguluje a co z benzyną ? .
Instalacja gazowa jest 2 generacji bingo na silniczku krokowym.
[B4 2.0 ABK] Złe wyniki spalin na przeglądzie technicznym.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Ciekawe czy masz sprawną sondę lambda, aby ta instalacja mogła pracować jak II generacja i do tego aby układ benzynowy mógł też pracować na dawce ograniczającej emisje nieczystości w spalinach (jeśli nie masz rozwalonego przepływomierza).cinu77 pisze:Instalacja gazowa jest 2 generacji bingo na silniczku krokowym.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Hmmm jak dla mnie trzeba popracować lub upewnić się, że:
- silnik bierze mało oleju
- katalizator działa 100%
- układ wtryskowy masz w pełni sprawny m.in. sonda, o której pisał maciek889
- wyregulowany na benzynie (Digifant), a potem na gazie (Bingo) pod względem emisji CO
Jakie spełni normy po takich zabiegach - nie mam pojęcia, raczej do fabryki się zbliżyć to nie będzie kłopot.
Nie wiem czy na II generacji z attuatorem da radę mieć przyzwoite wyniki, teoretycznie po to ta elektroniczna regulacja składu była.
Z jakiego rocznika masz auto? Auta wyprodukowane do 1995 mają dużo łagodniejsze normy na przeglądach, o ile tylko o to chodzi, by przeszedł.
- silnik bierze mało oleju
- katalizator działa 100%
- układ wtryskowy masz w pełni sprawny m.in. sonda, o której pisał maciek889
- wyregulowany na benzynie (Digifant), a potem na gazie (Bingo) pod względem emisji CO
Jakie spełni normy po takich zabiegach - nie mam pojęcia, raczej do fabryki się zbliżyć to nie będzie kłopot.
Nie wiem czy na II generacji z attuatorem da radę mieć przyzwoite wyniki, teoretycznie po to ta elektroniczna regulacja składu była.
Z jakiego rocznika masz auto? Auta wyprodukowane do 1995 mają dużo łagodniejsze normy na przeglądach, o ile tylko o to chodzi, by przeszedł.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Zarejestrowane nie wyprodukowane. Choć znowu tabelka mówi o pierwszej rejestracji na terytorium RP: http://web.archive.org/web/201605222011 ... czyszc.gifh/k pisze:Auta wyprodukowane do 1995 mają dużo łagodniejsze normy na przeglądach