Witam tak jak w temacie, mam radio ze starego samochodu i czy on będzie dobry by wymienić głośniki z przodu na desce i z tyłu, a jak tak to jakie głośniki włożyć do przodu by się zmieściły i do tyłu.
Takie dodatkowe pytanie bo mam 2 wzmacniacze trochę stare jeden z KENWOOD który był po naprawie ale juz nie był długo montowany i nie wiem czy działa i pytanie jak go sprawdzić, może wiecie jak to zrobić? A drugi wzmacniacz jakiś interconti 4x50W.
CA po taniości z JVC KD-R311
-
- Forum Audi 80
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
xTadeuszek, hmmm, a co by Ci tu doradzić. Radio to chyba takie średnie z tego co kojarzę ale mogę się mylić, sam mam kdr ale coś z innym nr 500 coś tam z tego co pamiętam. Piszę z pamięci więc.....
Nie napisałeś jaki dokładnie głośniki ale tak coś czuję że to radio da radę z tym i bez wzmaka. A po samych głośnikach z desce cudów się nie spodziewaj jakich byś tam nie dał.
Nie napisałeś jaki dokładnie głośniki ale tak coś czuję że to radio da radę z tym i bez wzmaka. A po samych głośnikach z desce cudów się nie spodziewaj jakich byś tam nie dał.
-
- Forum Audi 80
Jedyne czego się spodziewam to by nie charczało i by był czysty dźwięk z odrobiną albo namiastka tonów niskich przy małym koszcie (do 400zł). Wygłuszać nie będę bo cały materiał i tak już się odkleja a jak będę coś robił przy drzwiach to będzie jeszcze gorzej raczej.
Więc wymyśliłem plan by zamienić głośniki oryginalne na coś lepszego z przodu o dużej efektywności muzycznej (czy jakoś tak) i wybrałbym:
1) przód - Hertz DCX 100 - https://www.ceneo.pl/387969
2) tył - Hertz DCX 130 - https://www.ceneo.pl/387970
Pytanie czy radio da radę (chodzi o dostarczenie głośnikom wystarczającej mocy) ,czy muszę kupić lepsze? Bo jakbym brał JVC KD-R311 to bym miał je za darmo.
Więc wymyśliłem plan by zamienić głośniki oryginalne na coś lepszego z przodu o dużej efektywności muzycznej (czy jakoś tak) i wybrałbym:
1) przód - Hertz DCX 100 - https://www.ceneo.pl/387969
2) tył - Hertz DCX 130 - https://www.ceneo.pl/387970
Pytanie czy radio da radę (chodzi o dostarczenie głośnikom wystarczającej mocy) ,czy muszę kupić lepsze? Bo jakbym brał JVC KD-R311 to bym miał je za darmo.
Jeżeli chcesz upgrade'ować swoje CA to najlepszym wyborem będzie przeróbka boczków i wpasowanie w nie głośniki 16cm. Fizyki nie oszukasz. Bardzo upraszczając temat można stwierdzić, że przeciętne chińskie głośniki 16cm zagrają lepiej niż owe Hertzy 10cm. To czy Hertzy są dobrym wyborem to już inny temat. Osobiście w podobnych pieniądzach wolę JBL z serii GTO. No chyba, że słuchasz muzyki klasycznej w aucie.
Sam KD-R311 może być poprawnym wyborem na początek. Podobnie jak z Hertzami, nie jestem fanem produktów JVC. Nawet wysokie modele sprzed kilku lat (w obudowie 2DIN) nie sprostały moim podstawowym wymaganiom co do barwy dźwięku i możliwości jego konfiguracji, gdzie nawet niski model 1DIN Kenwooda dawał radę (ot taki za 269PLN z MediaExpert, dokładny model mogę podać za kilka dni jak wrócę do działania przy Audi - akurat te radyjko mam do dziś). Kupić fajne radio to nie problem. Jest tego sporo na portalach aukcyjnych. Kilkuletnie modele dostaniemy nawet za "stówkę", a wiele z nich rozłoży Twoje JVC na łopatki.
[ Dodano: 2019-01-02, 18:06 ]
- kupno "jakichś" sprawnych używanych głośników
- poprawienie wiązki elektrycznej radia
- kupno dwóch "jakichś" sprawnych używanych wzmacniaczy, bądź jednego czterokanałowego
- kupno lepszego używanego radia z wyjściem na jeden (czterokanałowy) lub dwa (najtańsze dwukanałowe) wzmacniacze
- nowe okablowanie głośników, podłączenie ich bezpośrednio pod wzmacniacz(e)
Z dużą dozą cierpliwości jesteś w stanie zebrać zestaw w kwocie 400-500PLN, następnie (pewnie już w ciepły wiosenny dzień) przy kilku piwach zamontować wszystko do auta. Osiągniesz o wiele więcej niż z nowymi Hertzami, JBL GTO czy innymi lepszymi głośnikami w miejsce oryginalnych. Nawet gdy podłączysz je bezpośrednio do jakiegoś super wybitnego radia, obok którego wspomniany JVC nawet leżeć by nie mógł.
Sam KD-R311 może być poprawnym wyborem na początek. Podobnie jak z Hertzami, nie jestem fanem produktów JVC. Nawet wysokie modele sprzed kilku lat (w obudowie 2DIN) nie sprostały moim podstawowym wymaganiom co do barwy dźwięku i możliwości jego konfiguracji, gdzie nawet niski model 1DIN Kenwooda dawał radę (ot taki za 269PLN z MediaExpert, dokładny model mogę podać za kilka dni jak wrócę do działania przy Audi - akurat te radyjko mam do dziś). Kupić fajne radio to nie problem. Jest tego sporo na portalach aukcyjnych. Kilkuletnie modele dostaniemy nawet za "stówkę", a wiele z nich rozłoży Twoje JVC na łopatki.
[ Dodano: 2019-01-02, 18:06 ]
Co do czystej mocy - nigdy nie wierz w napisy typu 4x50W, itd. Głośniki zagrają. Jako tako, ale zagrają. No chyba, że instalacja elektryczna radia i głośników jest już w takim stanie, że przy głośniejszym graniu zacznie Ci odłączać radio. Najbardziej wydajnym rozwiązaniem jest:xTadeuszek pisze:Pytanie czy radio da radę (chodzi o dostarczenie głośnikom wystarczającej mocy) ,czy muszę kupić lepsze? Bo jakbym brał JVC KD-R311 to bym miał je za darmo.
- kupno "jakichś" sprawnych używanych głośników
- poprawienie wiązki elektrycznej radia
- kupno dwóch "jakichś" sprawnych używanych wzmacniaczy, bądź jednego czterokanałowego
- kupno lepszego używanego radia z wyjściem na jeden (czterokanałowy) lub dwa (najtańsze dwukanałowe) wzmacniacze
- nowe okablowanie głośników, podłączenie ich bezpośrednio pod wzmacniacz(e)
Z dużą dozą cierpliwości jesteś w stanie zebrać zestaw w kwocie 400-500PLN, następnie (pewnie już w ciepły wiosenny dzień) przy kilku piwach zamontować wszystko do auta. Osiągniesz o wiele więcej niż z nowymi Hertzami, JBL GTO czy innymi lepszymi głośnikami w miejsce oryginalnych. Nawet gdy podłączysz je bezpośrednio do jakiegoś super wybitnego radia, obok którego wspomniany JVC nawet leżeć by nie mógł.
U siebie miałem panele w drzwiach i do tego Rainbow SLX 265 podpięte pod samo radio Pioneera i grało to zadowalająco. Kupno nowych małych głośników to strata pieniędzy bo efektu nie będzie.
Ja bym Hertzy nie kupował bo grają zbyt ostro.
Przemyśl sprzedaż wzmacniaczy , kupno dobrego radia montaż paneli i średniej klasy głośników. Ewentualnie zostaw wzmacniacz kup suba a na przód zamontuj głośniki w panele .
Ja bym Hertzy nie kupował bo grają zbyt ostro.
Przemyśl sprzedaż wzmacniaczy , kupno dobrego radia montaż paneli i średniej klasy głośników. Ewentualnie zostaw wzmacniacz kup suba a na przód zamontuj głośniki w panele .
Prosta i zadowalająca droga -16ki odseparowane przód w głuszonych(na początek pewnie nie -koszt) drzwiach. Pod wzmacniaczem. Radio -to JVC nie jest orłem ale nie jest też kompletną żenadą. Zagra już jakoś tam. Bez szału ale pomoże poczuć smak i zrozumieć czego brak(no, rym się sam nawet...). To się da przy odpowiedniej klasie i montażu bez suba zostawić i będzie grało jak trzeba. Wzmacniacz + 16ki i gwizdki gdzieś wyżej, wyżej niż drzwi zdecydowanie
Gdyby się nie dawało ogarnąć 16ek -13ki ale tu uwaga, bez suba basu nie będzie. Najwybitniejsze 13ki dadzą go sporo(a raczej kicka), tyle co baaardzo przeciętne 16ki. A takie wybitne 13ki to kupa kasy
Do 13ek sub. No i mamy tak:
-okablowanie. Podstawa podstaw. Bez rozsądnych kabli(miedź, przekroje) nie ma co się brać. Bo podłączanie wzmacniacza ok. 400W RMS na kabelku 1x2.5mm2 bez bezpiecznika to bzdura i ryzyko.
Podobnie sygnałowe. Nie muszą być za "pińcet". Ale aluminiowe szity w torebeczkach "zestaw do 2000W za 49.99" to już spalenie się przed biegiem.
-wzmacniacz. Przyzwoity 4ch idzie kupić nawet za 100. Taki co gra naprawdę ładnie. Za 150 sporo łatwiej. Ale trzeba rozeznania i szukania. Okazji.
-radio... Porządne jednostki wystarczające z naddatkiem dla 95% ludzi w używce można kupić jak wzmacniacz, szukanie i rozeznanie więc od 150 do 400(znam człowieka co za 400 kupił Alpinę 9835, ja np. kupiłem za 200 178BT kompletne i nie zniszczone).
Kenwoody z DSP i BT można spokojnie za 200-300 kupić. Takie na dłużej. Czasówki, RCA 4V... Ba, za ok. 400 nowe z FLAC/WAV. Grają nie wybitnie jak na wypas jaki mają ale na początek będzie syciło długo.
Byle nie stracić rozpędu na 10kach w podszybiu. Będą cieszyć... dwa kółka po mieście. Suba doda się, bo bas w las -to będzie sam bas. Przyciszymy suba -mało basu plus pierdziawki z przodu.
Aaaa. to może z tyłu głośniki? Nie. Szkoda kasy.
Gwizdki z Hertzy w cenach o jakich tu dywagujemy są wyjątkowo irytujące -piszczyki. Dla mnie nie do przyjęcia. Miałem kiedyś taki zestaw, serio zostawiłem fabryczne. Bo mnie głowa bolała od tych z kompletu.
Gdyby się nie dawało ogarnąć 16ek -13ki ale tu uwaga, bez suba basu nie będzie. Najwybitniejsze 13ki dadzą go sporo(a raczej kicka), tyle co baaardzo przeciętne 16ki. A takie wybitne 13ki to kupa kasy
Do 13ek sub. No i mamy tak:
-okablowanie. Podstawa podstaw. Bez rozsądnych kabli(miedź, przekroje) nie ma co się brać. Bo podłączanie wzmacniacza ok. 400W RMS na kabelku 1x2.5mm2 bez bezpiecznika to bzdura i ryzyko.
Podobnie sygnałowe. Nie muszą być za "pińcet". Ale aluminiowe szity w torebeczkach "zestaw do 2000W za 49.99" to już spalenie się przed biegiem.
-wzmacniacz. Przyzwoity 4ch idzie kupić nawet za 100. Taki co gra naprawdę ładnie. Za 150 sporo łatwiej. Ale trzeba rozeznania i szukania. Okazji.
-radio... Porządne jednostki wystarczające z naddatkiem dla 95% ludzi w używce można kupić jak wzmacniacz, szukanie i rozeznanie więc od 150 do 400(znam człowieka co za 400 kupił Alpinę 9835, ja np. kupiłem za 200 178BT kompletne i nie zniszczone).
Kenwoody z DSP i BT można spokojnie za 200-300 kupić. Takie na dłużej. Czasówki, RCA 4V... Ba, za ok. 400 nowe z FLAC/WAV. Grają nie wybitnie jak na wypas jaki mają ale na początek będzie syciło długo.
Byle nie stracić rozpędu na 10kach w podszybiu. Będą cieszyć... dwa kółka po mieście. Suba doda się, bo bas w las -to będzie sam bas. Przyciszymy suba -mało basu plus pierdziawki z przodu.
Aaaa. to może z tyłu głośniki? Nie. Szkoda kasy.
Gwizdki z Hertzy w cenach o jakich tu dywagujemy są wyjątkowo irytujące -piszczyki. Dla mnie nie do przyjęcia. Miałem kiedyś taki zestaw, serio zostawiłem fabryczne. Bo mnie głowa bolała od tych z kompletu.