[80 b4 2.0 ABK] jak naprawić tylni dyferencjał w quattro??
[80 b4 2.0 ABK] jak naprawić tylni dyferencjał w quattro??
witam forumowiczów, mam problem z tylnim układem rużnicowym, a mianowicie posypały mi się łożyska na przegubach wewnętrzych i nie wiem zabardzo jak je wymienić. Jeśli ktoś ma jakieś materiały pomocnicze lub zna się na tym to prosze o pomoc, z góry dzięki
Musisz rozebrać dyfer. Trzeba wykręcić półosie i odkręcić taką okrągłą pokrywę z boku (dookoła flanszy). Po odkręceniu śrub trzeba powoli ją odkleić stukając delikatnie po obwodzie. Jak wyjdzie to zobaczysz łożysko. Jak wyjmiesz bebechy ze środka (tarczę zębatą z mechanizmem różnicowym) to z drugiej strony jest drugie łożysko. Teraz po prostu musisz wybić stare bieżnie i dobrać takie same łożyska. Nabić i poskręcać.
Przy okazji pasowało by dobrać odpowiednie podkładki, żeby był odpowiedni luz, ale do tego trzeba odpowiedni sprzęt. Jak kupisz identyczne łożyska to i bez tego powinno się obejść.
Przy okazji pasowało by dobrać odpowiednie podkładki, żeby był odpowiedni luz, ale do tego trzeba odpowiedni sprzęt. Jak kupisz identyczne łożyska to i bez tego powinno się obejść.
Wymiana dyferencjału
Wiecie może czy w B4 2,8 1992 tylny defer w coupe i limo jest taki sam?
Moj w coupe sie posypał i mam możliwość kupienia dobrego od sedana czy będzie pasował?
Moj w coupe sie posypał i mam możliwość kupienia dobrego od sedana czy będzie pasował?
Re: Wymiana dyferencjału
Nie będzie pasował, masz CAU i tylko taki Ci podejdzie z tego co wiem bo mam ten sam problem...adampawlowski pisze:Wiecie może czy w B4 2,8 1992 tylny defer w coupe i limo jest taki sam?
Koledzy, słyszeliście kiedyś o kasowaniu luzu w tylnym moście? Ja mam most z torsenem i wydaje mi się że coś jest nie tak po przy pazdej ostrej jeździe jak zmieniam bieg to z tyłu słychać taki mocny stuk aż cała buda w tylnej czesci zatrzęsie.
Jak rozmawiałem z kolegą co jest miłośnikiem audi z tych lat mówi że ten luz trzeba skasować.. jak to się robi ?
Jak rozmawiałem z kolegą co jest miłośnikiem audi z tych lat mówi że ten luz trzeba skasować.. jak to się robi ?