Hejka, postanowiłem, że wpierw się zapytam tutaj co to może byc bo i tak narazie mnie na mechanika nie stac . Problem polega na tym, że na biegu jałowym, a poźniej podczas jazdy silnik troszkę ciężko chodzi. Samochód lekko się telepie, nie jakoś mega ale czuc to. Przy przypieszaniu czuc lekkie metaliczne i rytmiczne stuki połączone z drganiem samochodu, nasilające się przy zmianie biegów. Głównie przy wrzucaniu 1 biegu i z 4 na 5. W miare dodawania gazu, przy wyższych obrotach stuki przyspieszają a drgania są mniej wyczwalne. Ciężko mi to zlokalizowac, stuki występują gdzieś z przodu na dole. Myślałem na początku, że to panewki, ale później zacząłem się zastanawiac czy to nie dobiega ze skrzyni biegów lub sprzęgła. Po wciśnięciu pedału sprzęgła na wyłączonym silniku słychac pojedyńczy metaliczny dzwięk. Jakby coś się o coś pocierało. Dodam, że problemy takie jak stukanie i drgania nie występują podczas jazdy gdy auto zjezdza np. z górki i nie trzymam gazu, obojętnie czy na luzie czy na biegu. Auto po prostu się toczy, nic nie stuka nic nie puka. Jakieś pomysły? Jak powinna wyglądac wstępna diagnoza? Do wypłaty jeszczę troszke a ciepło jest to może coś dam rade pokminic .
Pozdrawiam.
[B4 2.0 ABT] Stukanie przy przyspieszaniu. Jak zdiagnozowac?
- masteretsam
- Forum Audi 80