[B4 1Z] Wymiana tulei tylnego zawieszenia
Trochę odgrzeję
Może to mało ważne ale chciałem zapytać innych od zdanie.
Chodzi mi o montaż tulei poliuretanowych na tylnej belce, kolega wcześniej zamontował tuleje w ten sposób:
Mam nadzieję że się nie pogniewa że pożyczyłem fotkę
Chciałem zamontować wieszak do linki recznego tak jak jest to w oryginale, a jak widać wchodzi on tylko na mniejszą średnice tulei:
Tak aby linka ręcznego była w jednej lini:
Dlatego chcę ją zamontować w druga stronę szerszą średnicą do wewnątrz auta, (wtedy wieszak od linki można założyć):
Teoretycznie nie ma to znaczenia ale może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Wiem że oryginalne montuje się od zewnątrz ale jak do końca jest z poli?
PS. Nie wiem czemu poobracało mi zdjęcia
Może to mało ważne ale chciałem zapytać innych od zdanie.
Chodzi mi o montaż tulei poliuretanowych na tylnej belce, kolega wcześniej zamontował tuleje w ten sposób:
Mam nadzieję że się nie pogniewa że pożyczyłem fotkę
Chciałem zamontować wieszak do linki recznego tak jak jest to w oryginale, a jak widać wchodzi on tylko na mniejszą średnice tulei:
Tak aby linka ręcznego była w jednej lini:
Dlatego chcę ją zamontować w druga stronę szerszą średnicą do wewnątrz auta, (wtedy wieszak od linki można założyć):
Teoretycznie nie ma to znaczenia ale może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Wiem że oryginalne montuje się od zewnątrz ale jak do końca jest z poli?
PS. Nie wiem czemu poobracało mi zdjęcia
- Kostek9626
- Forum Audi 80
Tak chce obie wprasować grubą częścią do wewnątrz tylko ze względu na te wieszaki od linki ręcznego tylko zastanawiam się czy to będzie miało wpływ na coś jeszcze. Całkowita długość tulei to 89mm, w gniazdo belki wchodzi 39mm, grubsza część tulei ma 25mm. Czyli tuleja po obu stronach wystane na 25mm patrząc na to można zamontować ja odwrotnie.
Na prowadzenie nie powinno mieć to wpływu bo tuleje nadal będą się "zapierać" z tym że od wewnętrznej strony, a nie od zewnętrznej.
[ Dodano: 2019-04-03, 11:02 ]
Dzwoniłem do producenta zalecają montaż od zewnątrz tak jak oryginał zostaje przerobić obejmę od mocowania linki ręcznego
Na prowadzenie nie powinno mieć to wpływu bo tuleje nadal będą się "zapierać" z tym że od wewnętrznej strony, a nie od zewnętrznej.
[ Dodano: 2019-04-03, 11:02 ]
Dzwoniłem do producenta zalecają montaż od zewnątrz tak jak oryginał zostaje przerobić obejmę od mocowania linki ręcznego
- Kostek9626
- Forum Audi 80
- Kostek9626
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jac
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Re: [B4 1Z] Wymiana tulei tylnego zawieszenia
Wczoraj zakończyłem montaż tulei poliuretanowych do 80-tki. Na razie jest lepiej w porównaniu do metalowo-gumowych, bo chociaż nie były wybite w środku to dawały luz na boki, a w zakrętach miałem wrażenie, że tył auta ucieka tak jakby miał słabszą przyczepność.
Lekki luz do mocowania
Porównanie
po montażu
Lekki luz do mocowania
Porównanie
po montażu
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
Pojezdzisz to napisz jak sprawują się , niektórzy narzekają , że takie głuche stuki dochodzą potem.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Darek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Czy przy wymianie tych tulei jest konieczne rozłączenie przewodów hamulcowych od korektora? Bo w temacie pisza ze nie trzeba tego robic a nie widzę innego sposobu żeby wyjac śrubę z belki bez demontażu całego korektora, czy jest jakiś inny sposób żeby wyjac ta śrubę?
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Żadnego kolektora nie trzeba wyciągać, wystarczy sprężynę odpiąć jak mnie pamięć nie myli.
Przecież belki nie wyciągasz wystarczy opuścić.
Przecież belki nie wyciągasz wystarczy opuścić.