[B4 2.0 ABT] stukanie/nienasmarowanie amo
[B4 2.0 ABT] stukanie/nienasmarowanie amo
Audi 80 b4 ABT 94'
Witam, jestem po wymianie przednich amortyzatorów w mojej 80, stare sprężyny były sprasowywane i utwardzane (okolo 3cm wiec fajnie "siedziało") nowe natomiast były fabrycznie wyższe i przód był za wysoko (na nowych). A wiec zostały włożone stare spreżyny aby wyrównać poziom I problem jest teraz taki, że jadąc na jakichś wybojach słychać tak jakby dźwiek niesmarowanych amortyzatorów lub taki tępy pisk? ciezko to nazwać... czy moze to wina złych poduszek (a były wymieniane razem z amortyzatorami) Ogólnie dźwięk cięzki do stwierdzenia bo słychać jakby nie bylo tego smarowania w mcpersonach albo moze jakis luzy na poduszkach? Chyba że trzeba skrócić tłoczyszko amortyzatora do sprasowanych spręzyn? Pomocy
Witam, jestem po wymianie przednich amortyzatorów w mojej 80, stare sprężyny były sprasowywane i utwardzane (okolo 3cm wiec fajnie "siedziało") nowe natomiast były fabrycznie wyższe i przód był za wysoko (na nowych). A wiec zostały włożone stare spreżyny aby wyrównać poziom I problem jest teraz taki, że jadąc na jakichś wybojach słychać tak jakby dźwiek niesmarowanych amortyzatorów lub taki tępy pisk? ciezko to nazwać... czy moze to wina złych poduszek (a były wymieniane razem z amortyzatorami) Ogólnie dźwięk cięzki do stwierdzenia bo słychać jakby nie bylo tego smarowania w mcpersonach albo moze jakis luzy na poduszkach? Chyba że trzeba skrócić tłoczyszko amortyzatora do sprasowanych spręzyn? Pomocy
Ostatnio zmieniony 31 mar 2019, 19:19 przez Dawid_123, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kostek9626
- Forum Audi 80
- Kostek9626
- Forum Audi 80
tępy pisk amortyzatorów przednich [audi 80 b4 94' ABT]
Witam, w dalszym ciągu mam problem z: https://audi80.pl/topics94/b4-20-ab ... 106105.htm
zaglądnąłem na gorne mocowanie amortyzatorów (zdjęcie w załączniku) taki luz powinien być?
Dodam że podczas jazdy po wybojach przód troche 'skacze' i wydaje ten taki <tępy pisk?>
zaglądnąłem na gorne mocowanie amortyzatorów (zdjęcie w załączniku) taki luz powinien być?
Dodam że podczas jazdy po wybojach przód troche 'skacze' i wydaje ten taki <tępy pisk?>
- Kostek9626
- Forum Audi 80
Po wymianie samego amortyzatora bylo ok, dopiero po wymianie na sprasowane sprezyny takie cos się dzieje. W takich sytuacjach nie trzeba skrócić tego tłoczyska? Co z tymi luzami na zdjaciu? ps.poduszki były nowy zakladane podczas wymiany amortyzatorow.Kostek9626 pisze:Jak pisk zaczol sie po wymianie amorka to zalecal bym rozebranie amorka i spr wszystkiego od samych amorkow po oslony odboje i gorne poduchy
- Kostek9626
- Forum Audi 80
- Kostek9626
- Forum Audi 80
Za niska sprezyna do zadlugiego amorka.jezeli sprezyna jest sportowa i ma inny zakres pracy to na logike amortyzator tez powinien byc przystosowany do zakresu pracy tej sprezyny. To jakbys np wstawil sobie gwintowane amorki a zostawil ori sprezyny. Nie bez powodu wymienia sie komplety.
O ile te auto jest obnizone??
około 3/4cm. No własnie, podejrzewam że trzeba tłoczyska skrócic ale no nie wiemKostek9626 pisze:Za niska sprezyna do zadlugiego amorka.jezeli sprezyna jest sportowa i ma inny zakres pracy to na logike amortyzator tez powinien byc przystosowany do zakresu pracy tej sprezyny. To jakbys np wstawil sobie gwintowane amorki a zostawil ori sprezyny. Nie bez powodu wymienia sie komplety.
[ Dodano: 2019-04-09, 13:41 ]
Mogą nie mieć smarowania? Jest specjalny olej do amortyzatorów.. może trzeba bedzie sie w taki uzbroic.. A co z tym luzem na zdjeciu powyzej?Jarewa pisze:A może to dźwięk samej pracy amortyzatorów. Amortyzator też do cichych nie należy jak jest przelewany olej z komory do komory to halasuja..
- Kostek9626
- Forum Audi 80
- Kostek9626
- Forum Audi 80
To kup odboje na tlok jak sie niemyle 20mm.od renault megane scenic powinny pasowac. Zaluz i zobaczymy co z tego wyjdzie przy okazji rozbierania spr amorka poduchy i czy tam gdzies cos nie ociera.a niedarady zebys wsadzil reke miedzy zwoje zlapal za odbuj i zeby ktos pobujal altem??czy nie piszczy jak bujasz na postoju??