Witam,
z powodu dostającej się wody do bagażnika postanowiłem wymontować tylne lampy i je uszczelnić. Po za tym jedna z lamp jest ciągle zaparowana i znajduję się w niej woda. Łączenie lamp z klapą sobie uszczelnie, jednak którędy może się dostawać woda do środka lampy. Miałbym jeszcze jedno pytanie, czy zamek klapy jest jakoś uszczelniany? U mnie była włożona wkładka w lampę i nic więcej. Może tędy dostawać się woda do środka bagażnika?
https://tufotki.pl/oE9Ow
[B4 sedan] Woda w lampie oraz uszczelnienie zamka klapy
-
- Forum Audi 80
Zamek powinien mieć gumową uszczelkę wokół. A woda do lamp dostaje się albo przez jakieś pęknięcie albo przez łączenie z klapą właśnie - tam jest butyl który po xx latach chyba już może mieć dość, tym bardziej jak lampy były kiedyś ściągane i zakładane spowrotem to mógł tam ktoś naruszyć strukturę uszczelnienia i wlatuje woda.
-
- Forum Audi 80
Jeśli tu zajrzysz autorze tematu...to daj znać czy rozwiązałeś problem bo i u mnie on się pojawił Lamp y uszczelnione butylem ale woda zaczęła wlatywać do prawej lampy przez zamek właśnie bo uszczelka jest sparciała i porwana - na allegro całe zamki albo używki (loteria) albo nowe chińczyki gdzie często jest to inaczej skonstruowane tzn uszczelkę stanowi tylko oring gumowy a poza tym jest jakaś plastikowa nakładka - poszukuję tej gumowej okrągłej uszczelki w kształcie kołnierzyka, ktokolwiek widział ktokolwiek wie
-
- Forum Audi 80
Mój przypadek był trochę cięższy, bo woda dostawała się w dwojaki sposób. Przez 2 otwory znajdujące się na tyle bagażnika (woda wypływała pod wykładzinę) oraz wkładkę lampy (woda w lampie i klapie). Nie mam pojęcia do czego służą te 2 dziury, ale zdemontowałem zderzak i uszczelniłem z obu stron butylem. Co do uszczelki wkładki zamka, to pożyczyłem od innej B4 na złomowisku . Jest to plastikowa nakładka z przyklejonym gumowym kołnierzykiem przy rancie. U mnie nakładka była, ale uszczelki już brakowało.
Po tych zabiegach jest już wreszcie sucho
BTW - ktoś wie do czego służą te otwory i dlaczego w moim przypadku dostawała się nimi woda?
Po tych zabiegach jest już wreszcie sucho
BTW - ktoś wie do czego służą te otwory i dlaczego w moim przypadku dostawała się nimi woda?
-
- Forum Audi 80