[B4 ABT] Pompa wspomagania - producent?
[B4 ABT] Pompa wspomagania - producent?
Cześć
Szykuję mi się wymiana pompy wspomagania. TRW kosztuje ok 450zł, podobnie MEYLE.
Za ok. 300 - 350zł jest do kupienia pompa firmy SKV (nie mylić z SKF) i firmy WRC (jedno źródło podaje że to firma hiszpańska a druga że niemiecka ). Słyszał ktoś coś o tych dwóch producentach? Ma ktoś pompę z takiej firmy czy lepiej nie ryzykować i wziąć TRW/Meyle?
Szykuję mi się wymiana pompy wspomagania. TRW kosztuje ok 450zł, podobnie MEYLE.
Za ok. 300 - 350zł jest do kupienia pompa firmy SKV (nie mylić z SKF) i firmy WRC (jedno źródło podaje że to firma hiszpańska a druga że niemiecka ). Słyszał ktoś coś o tych dwóch producentach? Ma ktoś pompę z takiej firmy czy lepiej nie ryzykować i wziąć TRW/Meyle?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Rozsypywał mi się pomału silnik wycieraczek w Golfie, ktoś grzebał, nie uszczelnił przekładni - się pomału to zalewało wodą i rozsypywało. Pomyślałem - OK kupię nowy, są niedrogie. Wziąłem za te 120 zł SKV, jakieś pół roku jazdy po ok. 50-70 km dziennie i coraz rzadziej wycieraczki się w ogóle włączały (poprzednio na starym pomimo usterki krańcówek to jeszcze jednak działało). Skończyło się na wymianie silnika na używany za... 20 zł ze szrotu. Tamten poszedł na śmietnik.
TRW rzeczywiscie drugie 450 kosztuje kaucja zwrotna po odesłaniu starej pompy. Natomiast MEYLE kosztuje 460zł i żadnej informacji o kaucji nie widzę
https://www.iparts.pl/czesc/pompa-wspom ... tml#100199
Nie chciałbym z kolei kupować używki bo nigdy nie wiadomo ile mi pochodzi.
Dzięki Wam za dotychczasowe opinie, rozumiem że o firmie WRC nikt nie słyszał i cena może sugerować jedynie coś podobnego do SKV?
https://www.iparts.pl/czesc/pompa-wspom ... tml#100199
Nie chciałbym z kolei kupować używki bo nigdy nie wiadomo ile mi pochodzi.
Dzięki Wam za dotychczasowe opinie, rozumiem że o firmie WRC nikt nie słyszał i cena może sugerować jedynie coś podobnego do SKV?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Bardzo dobre rozwiązanie, mam je od 2 lat. Jak się dobierze średnice wewn. i zewn. to ciasno i pewnie wchodzi na miarkę.Krzysiek 84 pisze:Mozna dla pewności kupić magnes neodymowy z uchem , podwiesić go i niech wyłapuje opiłki w razie czego.
Trzeba też pamiętać o dokładnym umyciu filtru siateczkowego w kubeczku pod korkiem.