[B4 1.9 1Z ] wentylatory, czujnik temp - wyciągniecie wtyczk
[B4 1.9 1Z ] wentylatory, czujnik temp - wyciągniecie wtyczk
Witam.
Jakie są sprawdzone sposoby na odpięcie wtyczki czujnika temp z chłodnicy ?
Siłowałem się z nią wczoraj z pół godziny, palce poobdzierałem i nic, deliktanie się rusza na boki tylko.
Jest tam dość cięzki dostęp od góry, wtyczka ma tam jakiś dzyndzel który trzeba naciśnąć?
Muszę zdiagnozować czy wszystko działa bo wentylatory nie załączają się, silnik rozgrzany do ponad 100 stopni, 105 czy więcej to włączy się może na 10 sekund i dalej nic.
Bezpieczniki w normie, nie wiem jak przekaźnik ale skoro na krótko się włączy to może jest ok.
Jest tam jeszcze jakiś sterownik tego i jak to sprawdzić ?
Kolejna sprawa to płukanie układu, w miejscu gdzie jest czujnik chłodnica nie osiąga temp jak w innych częsciach.
Z góry dzięki za info o i pomoc,
Jakie są sprawdzone sposoby na odpięcie wtyczki czujnika temp z chłodnicy ?
Siłowałem się z nią wczoraj z pół godziny, palce poobdzierałem i nic, deliktanie się rusza na boki tylko.
Jest tam dość cięzki dostęp od góry, wtyczka ma tam jakiś dzyndzel który trzeba naciśnąć?
Muszę zdiagnozować czy wszystko działa bo wentylatory nie załączają się, silnik rozgrzany do ponad 100 stopni, 105 czy więcej to włączy się może na 10 sekund i dalej nic.
Bezpieczniki w normie, nie wiem jak przekaźnik ale skoro na krótko się włączy to może jest ok.
Jest tam jeszcze jakiś sterownik tego i jak to sprawdzić ?
Kolejna sprawa to płukanie układu, w miejscu gdzie jest czujnik chłodnica nie osiąga temp jak w innych częsciach.
Z góry dzięki za info o i pomoc,
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Krzysiek 84, ojjjj, żeby to troche..... pewnie dostało się tam syfu mimo tej gumy i zaśniedziało albo co innego zapsikałem wd i jutro podejście drugie
[ Dodano: 2019-05-28, 20:23 ]
Krzysiek 84, czujnik wyciągnięty, nie go nie zatkało, nie zarośnięty kamieniem.
Próba "zwarciowa" pozytywna, wentylatory załączają się.
Gdzie teraz szukać przyczyny zimnej chłodnicy w okolicy czujnika?
Czy tak jest zaklejona w środku czy zapowietrzona?
[ Dodano: 2019-05-28, 20:23 ]
Krzysiek 84, czujnik wyciągnięty, nie go nie zatkało, nie zarośnięty kamieniem.
Próba "zwarciowa" pozytywna, wentylatory załączają się.
Gdzie teraz szukać przyczyny zimnej chłodnicy w okolicy czujnika?
Czy tak jest zaklejona w środku czy zapowietrzona?
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Raczej coś nie teges piszesz czujnik jest na wyjściu chłodnicy przy wężu jeżeli góra gorąca a dół zimny chłodnicy a temperatura powyżej 110stC wnioski sa jedne albo uwalona głowica i zapowietrzony układ albo uszkodzony termostat choć raz spotkałem się z uszkodzoną pompą wody...
Tylko znowu 100-105stC to jeszcze nie powód by mówić by było za gorąco wiec i wentylatory nie muszą pracować...
Tylko znowu 100-105stC to jeszcze nie powód by mówić by było za gorąco wiec i wentylatory nie muszą pracować...
Jarewa, termostat wymieniany, pompa wody dwa lata temu miała być wymieniona przez mechanika razem z rozrządem. Temp zazwyczaj stale jest w okolicach 90 stopni, 95 maks. 110 to przy celowym zagrzaniu by sprawdzić włączanie się wentylatorów.
W układzie chłodzenia zbiera się syf, rdza itd. NAgrzewnica też nie grzeje, waham się czy nie zalać jakieś płukanki chemicznej do układu.
W układzie chłodzenia zbiera się syf, rdza itd. NAgrzewnica też nie grzeje, waham się czy nie zalać jakieś płukanki chemicznej do układu.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z