[ABT] Wymiana przednich amortyzatorów
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
A kto to piotrze może wiedzieć jak nie ty sam co posiadasz
Górne zdjęcie to amortyzator zamiennik w całości a dolne to wkład amortyzatora do oryginalnego amortyzatora.
Wiec poznasz po numerze na kolumnie jeżeli to orginał to wymienny na 100% wkład a jak zamiennik to 50/50% z tym o ile górna nakrętka odkręcana.
Górne zdjęcie to amortyzator zamiennik w całości a dolne to wkład amortyzatora do oryginalnego amortyzatora.
Wiec poznasz po numerze na kolumnie jeżeli to orginał to wymienny na 100% wkład a jak zamiennik to 50/50% z tym o ile górna nakrętka odkręcana.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
no właśnie liczyłem na małą podpowiedźJarewa pisze:A kto to piotrze może wiedzieć jak nie ty sam co posiadasz
U mnie amortyzatory na pewno były wymieniane bo jak kupowałem to dostałem nawet paragon i gwarancję na nie.
Wychodzi na to że będę musiał zdemontować.
Ktoś mi mówił że powinna być nakrętka ale u siebie żadnej nie widzę tylko taki kapsel ja na tej pierwszej fotce, ale czy on się odkręci i czy w ogóle jest odkręcany to nie mam bladego pojęcia.
ps a nr gdzie jest nabity w którym miejscu, odczytam bez demontażu czy nie?
- xRead
- Forum Audi 80
- Imię: Dawid
- Silnik: 2.0 ABK
Re:
Jarewa pisze: ↑03 cze 2016, 17:10Właśnie tego nie ma być tam prawa, żadnego luzu dwie nakrętki ściśnięte do siebie przez talerzyk.hudy pisze:przez co jest niewielki luz między nią a talerzykiem ale tego pewny nie jestem.
A że dolna tulejowa jest skręcona do końca na amortyzatorze (idzie podkładka,łożysko i nakrętka podłużna) na to ten talerzyk i nakrętka samo-kontrująca skontrowana przez talerzyk z tulejową, jak dla mnie bardzo dziwne by dolna się odkręciła, ona nawet nie ma miejsca by się odkręciła dopóki górna nie odkręci się to dolna nie powinna nigdy.
Ja tam sporo tych Macphersonów robiłem i robię nie miałem nigdy problemów takich a nakrętkę dokręcam szczypcami do segerów.
No mnie też to dziwi z punktu technicznego nie realne. Jedyne co do głowy mi przychodzi to to, że jak już ktoś bierze się za sprawdzenie czy się odkręciła to podczas przytrzymania imbusem sztycy i odkręceniu z góry nakrętki siła rzeczy w jakims stopniu dojdzie do obrotu sztycy amortyzatora i wtedy się zluzuje.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Re: [ABT] Wymiana przednich amortyzatorów
Żeby się obróciła to trzeba napierdzielać pneumatykiem lub samym kluczem bez imbusa. A ja tak nie robię wrecz odwrotnie kluczem trzymam a imbusem dokręcam..
- xRead
- Forum Audi 80
- Imię: Dawid
- Silnik: 2.0 ABK
Re: [ABT] Wymiana przednich amortyzatorów
Ja akurat miałem taki przypadek, talerzyk obrócił się razem z górna nakrętka co spowodowało poluzowanie tej tulejki gwintowanej