Audi Coupe B3 z silnikiem 3A
Zacznę od tego, że posiadam auto 2tyg. Przez pierwsze 2 dni miałem podświetlenie zegarów, dodatkowych zegarów i ogólnie całej konsoli. Podjeżdżając na noc pod pracę, zauważyłem, ze brakuje mi tylnych prawych świateł i w ogóle nie miałem prawych kierunków.
Zacząłem od sprawdzenia żarówek - było ok.
Bezpieczniki - przepalony 5A, i światła zaczęły działać. Przy okazji wyciągnąłem i sprawdziłem wszystkie bezpieczniki.
Następnie dalej kierunek nie działał, słychać było tylko klikanie, ale nie pojawiała się lampka na zegarach, zdemontowałem zegary, kierunek jest, zamontowałem ponownie zegar i już działało.
Niestety następnego wieczora brak podświetlania zegarów, dodatkowych zegarów i konsoli. I szczerze nie mam pojęcia co mogło pójść nie tak w międzyczasie. Sprawdziłem bezpieczniki 4 i 12, są OK. Przy problemie zauważyłem też kilka dodatkowych zjawisk:
- po przekręceniu stacyjki, zapala mi się dioda podświetlająca przycisk świateł przednich przeciwmgielnych; zapalenie świateł mijania nic nie zmienia
- wydaje mi się, że miałem podświetlanie bagażnika, a teraz nie mam
- radio ok, zapalniczka ok, podświetlanie podsufitki ok
p.s. wymontowałem zegary ponownie, próbowałem bez nich, ale bez efektu
[B3 2.0 3A] Zanik oświetlenia zegarów
- Gumipoliku
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Nie wiem jak w coupe ale w sedanach i trochę rzadziej w avantach to problemem jest przełamywanie się wiązki klapy bagażnika. Oświetlenie liczników jest na tym samym obwodzie co oświetlenie tablicy. I przełamująca się wiązka robi zwarcie i pali bezpiecznik 14.
Czasem w liczniku uszkadza się regulator jasności albo oczka którymi łączy się płytą się odrywają od ścieżek. Może to być spowodowane zwarciem na żarówkach pokręteł nawiewów albo zapalniczki\popielniczki.
Czasem w liczniku uszkadza się regulator jasności albo oczka którymi łączy się płytą się odrywają od ścieżek. Może to być spowodowane zwarciem na żarówkach pokręteł nawiewów albo zapalniczki\popielniczki.
- Gumipoliku
- Forum Audi 80