[80 B4 90hp czy A4b5 quattro 1.8]
-
- Forum Audi 80
[80 B4 90hp czy A4b5 quattro 1.8]
Cześć Panowie,
Mam trochę mętlik w głowie i może ktoś zechce mi pomóc w temacie. Jestem na kupnie auta i mam na razie 2 opcje, 80B4, 2.0, 90 koni +LPG, zadbana forumowa czy A4b5 2000 rok, 1.8, 125 koni quattro + LPG od kuzyna.
80 z działu sprzedam, czyli znana. A4b5 kuzyna, mechanicznie wszystko ogarnial na bieżąco ale wizualnie do odnowienia, robione progi bo miał lekkiego dzwoni, drzwi kierowcy zaczyna ruda łapać, oklejenia podsufitka i fotele do wymiany. Kuzyn pracuje w Holandii i jeździ tym autem do Pl więc mechanicznie wszystko gra.
80 cena 8,5tys, A4 jakieś 4-5 tysi.
Na auto mam max 9 tys z przerejestrowaniem i ewentualnym pakietem startowym.
Co byście kupili?
Mam trochę mętlik w głowie i może ktoś zechce mi pomóc w temacie. Jestem na kupnie auta i mam na razie 2 opcje, 80B4, 2.0, 90 koni +LPG, zadbana forumowa czy A4b5 2000 rok, 1.8, 125 koni quattro + LPG od kuzyna.
80 z działu sprzedam, czyli znana. A4b5 kuzyna, mechanicznie wszystko ogarnial na bieżąco ale wizualnie do odnowienia, robione progi bo miał lekkiego dzwoni, drzwi kierowcy zaczyna ruda łapać, oklejenia podsufitka i fotele do wymiany. Kuzyn pracuje w Holandii i jeździ tym autem do Pl więc mechanicznie wszystko gra.
80 cena 8,5tys, A4 jakieś 4-5 tysi.
Na auto mam max 9 tys z przerejestrowaniem i ewentualnym pakietem startowym.
Co byście kupili?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Prosty? Zależy z czym porównujesz, no jak dla mnie ADR wcale nie jest taki, bo masz oprócz paska również łańcuch rozrządu z napinaczem (nie jest tanie), zmienną długość dolotu i koło zamachowe dwumasowe (wieść powszechna niesie, że na szczęście trwały).
ABT przy tym to skomplikowany jak cep.
Dyskutujemy też o stanie auta, na pewno w przypadku A4 trzeba do porządku doprowadzić blacharkę, a porządna robota kosztuje. Wymęczone fotele też nie mówią nic dobrego.
B4 też jest ładnie wyposażone i to jest na duży plus.
ABT przy tym to skomplikowany jak cep.
Dyskutujemy też o stanie auta, na pewno w przypadku A4 trzeba do porządku doprowadzić blacharkę, a porządna robota kosztuje. Wymęczone fotele też nie mówią nic dobrego.
B4 też jest ładnie wyposażone i to jest na duży plus.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Wcale nie jest głupio, szczególnie że A4 jest bardziej skomplikowane. Na Audiklubie niejeden porównywał wykonanie i walory użytkowe obu aut:Zresztą głupio jest porównywać 2 różne autka.
http://www.audiklub.org/forum/viewtopic ... 2&t=132673
http://www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=87633
Szczególnie to mi utkwiło w pamięci:
Kilka miesięcy temu też rozważałem sprzedaż B4 i kupno B5 1.8. Poczytałem i zostaję z B4. Ty nie masz B4 toteż nie aż taki dylemat. Weź to co ładniejsze się trafi z tych dwóch czy też innych ofert i tyle.Baskecior pisze:Na korzyść B5 przemawiają: lepsze zawieszenie i quattro w TDI`ku.
Reszta gorsza niż w B4 , łącznie z większą ciasnotą.
[ Dodano: 2019-07-28, 08:00 ]
PS. Zwróć też uwagę na jakich częściach auto było robione, jak na taniźnie to szkoda zachodu, bo szybko trzeba będzie naprawiać jeszcze raz. Jeszcze nigdy nie wyszedłem źle płacą więcej i kupując części z wyższej półki.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Golf 4 1.9tdi agr w kombi też jest dobrym wyborem ...Proste zawieszenie , zwykła pompa , 90km , itp itd.
A4 b5 to już stary grzmot i jak kupować to trzeba mocno wybrzydzać bo tego jest jak gnoju na polu ... Z kolei 80 - tek jest już mał i tutaj trzeba czasami brac na zasadzie ze jak jest to trza brać ...
A4 b5 to już stary grzmot i jak kupować to trzeba mocno wybrzydzać bo tego jest jak gnoju na polu ... Z kolei 80 - tek jest już mał i tutaj trzeba czasami brac na zasadzie ze jak jest to trza brać ...
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
Słuchajta, A4 jest klasę lepszym autem niż B4 więc wybór jest oczywisty, za tą samą cenę. Szczególnie, ze zawiechę w A4 można teraz robić partiami, bo są części i nie trzeba ładować w wielowahacz bo 1.5kpln.
Przestańcie tak wychwalać b4 szczególnie ABT, bo nim jeżdżę też na codzień, i wiem co sobą reprezentuje, a z A4 też mam sporo za sobą , i nie ma porównania, absolutnie. Jeśli ktoś się boi o koszty, to jak nie ma kasy to się kupuje fiata, a nie audi.
Przestańcie tak wychwalać b4 szczególnie ABT, bo nim jeżdżę też na codzień, i wiem co sobą reprezentuje, a z A4 też mam sporo za sobą , i nie ma porównania, absolutnie. Jeśli ktoś się boi o koszty, to jak nie ma kasy to się kupuje fiata, a nie audi.