[B4 2.6 ABC] Prędkościomierz świrował i umarł ? Pytanie czy
-
- Forum Audi 80
- Imię: Kociemb
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
[B4 2.6 ABC] Prędkościomierz świrował i umarł ? Pytanie czy
Witam!
Od dłuższego czasu miałem taki problem z prędkościomierzem że czasami wskazówka działała skokowo i trzęsła się. Po jakimś czasie doszedł nowy objaw - prędkościomierz nie działa, wskazówka na zero i w pewnym momencie - cyk i śmiga normalnie.
Natomiast dziś prze prędkości ok 60kmh wskazówka wystrzeliła do 170kmh po czym przekręciła się poza maksimum i stała pionowo w dół. Po ponownym odpaleniu prędkościomierz tak jakby chciał działać ( cały czas na postoju wskazówka jest pionowo w dół) i kiedy się rozpędzam wskazówka idzie w dobrą stronę ale przeszkadza jej ten bolec na którym normalnie spoczywa na postoju
Pytanie takie: czy jest sens coś dłubać przy tym czy pozostaje tylko szukać nowego licznika ?
Do tej pory myślałem że to może zimne luty, ale po tym jak obróciło wskazówkę to już chyba lipa ?
Od dłuższego czasu miałem taki problem z prędkościomierzem że czasami wskazówka działała skokowo i trzęsła się. Po jakimś czasie doszedł nowy objaw - prędkościomierz nie działa, wskazówka na zero i w pewnym momencie - cyk i śmiga normalnie.
Natomiast dziś prze prędkości ok 60kmh wskazówka wystrzeliła do 170kmh po czym przekręciła się poza maksimum i stała pionowo w dół. Po ponownym odpaleniu prędkościomierz tak jakby chciał działać ( cały czas na postoju wskazówka jest pionowo w dół) i kiedy się rozpędzam wskazówka idzie w dobrą stronę ale przeszkadza jej ten bolec na którym normalnie spoczywa na postoju
Pytanie takie: czy jest sens coś dłubać przy tym czy pozostaje tylko szukać nowego licznika ?
Do tej pory myślałem że to może zimne luty, ale po tym jak obróciło wskazówkę to już chyba lipa ?
-
- Forum Audi 80
Dopiero teraz miałem czas pobawić się z licznikiem. Zresztą ostatnio prędkościowmierz już umarł na dobre.. Przelutowałem co trzeba, włącznie z płytką samego prędkościomierza...
Wskaźnik paliwa zaczął działać jak trzeba, prędkościomierz znów niby chce działać ale przeszkadza mu ten pręcik... Wskazówka stoi pionowo w dół. Po właczeniu zapłonu lekko się podnosci i podczas jazdy opiera się o pręcik od dołu.
Teraz pytanie co z tym fantem zrobić? Nie chcę popsuć bardziej niż jest popsute Przełożyć wskazówkę przez pręcik na właściwą stronę ?
Dodam że wskazówka nie była zdejmowana i sama z siebie obróciła się w prawo i stanęła pionowo w dół...
Do tego na tym kawałku licznika z komputerem zaobserwowałem że coś jest nie tak z jednym rezystorem bo spalony, aż troszkę się plastik przypalił...
Tak to wygląda:
https://images90.fotosik.pl/295/c1b489408865d79e.jpg
Poza prędkościomierzem wszystko działa okej...
Wskaźnik paliwa zaczął działać jak trzeba, prędkościomierz znów niby chce działać ale przeszkadza mu ten pręcik... Wskazówka stoi pionowo w dół. Po właczeniu zapłonu lekko się podnosci i podczas jazdy opiera się o pręcik od dołu.
Teraz pytanie co z tym fantem zrobić? Nie chcę popsuć bardziej niż jest popsute Przełożyć wskazówkę przez pręcik na właściwą stronę ?
Dodam że wskazówka nie była zdejmowana i sama z siebie obróciła się w prawo i stanęła pionowo w dół...
Do tego na tym kawałku licznika z komputerem zaobserwowałem że coś jest nie tak z jednym rezystorem bo spalony, aż troszkę się plastik przypalił...
Tak to wygląda:
https://images90.fotosik.pl/295/c1b489408865d79e.jpg
Poza prędkościomierzem wszystko działa okej...
-
- Forum Audi 80
Odkąd samochód jest u mnie przy żarówkach nic nie było robione no i świecą raczej jak oryginalne... Aczkolwiek w otworach na żarówki widać również przytopiony lekko plastik... Dla pewności mogę je wymienić... tylko ile W powinny mieć ?
A co ze wskazówką prędkościomierza ?
[ Dodano: 2019-12-20, 20:59 ]
Dziś licznik zagadał i póki co jest okej
A co ze wskazówką prędkościomierza ?
[ Dodano: 2019-12-20, 20:59 ]
Dziś licznik zagadał i póki co jest okej
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Witam, podłącze się do tematu prędkościomierza, mam ten sam problem. Wszystkie inne wskaźniki działają poprawnie, ale nie nalicza kilometrów i nie wskazuje prędkości. Rozebrałem i poprawiałem luty w liczniku ale to nic nie dało. Teraz nie wiem co z tym zrobić bo niby nie mogę sam sobie licznika przełożyć, chyba że się da jakoś kilometry na nowym liczniku skręcić. Na dodatek w swoim liczniku mam obrotomierz a te liczniki są droższe od tych bez. Myślałem żeby kupić licznik z zegarkiem i przełożyć cały prędkościomierz tylko spróbować jakoś ten przebieg zmienić na ten który mam.
-
- Forum Audi 80
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
noo, z tym że to chyba tylko vod dotyczy z tego co wiemgrzesiek79 pisze:Jarewa pisze:A tak apropo nie wiem czy wiecie ale od dłuższego czasu wymiana liczników jest karalna bez zgłoszenia...
według prawa tak jest, ale nie wiem czy wiesz, że w tych licznikach można nawet samemu doprowadzić do takiego samego przebiegu...
-
- Forum Audi 80
A jak składałeś licznik to tam jest taka mała biala wtyczka, chyba na 4 przewody... idzie chyba z płytki głównej do prędkościomierza...mario3991 pisze:Witam, podłącze się do tematu prędkościomierza, mam ten sam problem. Wszystkie inne wskaźniki działają poprawnie, ale nie nalicza kilometrów i nie wskazuje prędkości. Rozebrałem i poprawiałem luty w liczniku ale to nic nie dało. Teraz nie wiem co z tym zrobić bo niby nie mogę sam sobie licznika przełożyć, chyba że się da jakoś kilometry na nowym liczniku skręcić. Na dodatek w swoim liczniku mam obrotomierz a te liczniki są droższe od tych bez. Myślałem żeby kupić licznik z zegarkiem i przełożyć cały prędkościomierz tylko spróbować jakoś ten przebieg zmienić na ten który mam.
Sprawdź czy podpiąłeś bo ja zapomniałem przy składaniu i tak samo było