[80 B4] Oryginalne radio/radia
-
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 90 B3
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Re: [80 B4] Oryginalne radio/radia
Witam, posiadam radio Beta CC.
1)Czy radio ma możliwość podłączenia więcej niż dwa głosniki?
2) Czy Audi Beta CC i VW Beta różnią się tylko panelem a środek jest ten sam?
1)Czy radio ma możliwość podłączenia więcej niż dwa głosniki?
2) Czy Audi Beta CC i VW Beta różnią się tylko panelem a środek jest ten sam?
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Silnik: 2.0 ABT
Nie.... Tylne to tylko przez wzmacniacz...
- spinacz83
- Forum Audi 80
- Imię: Pawel
- Silnik: 1.9 1Z
Witam. Odświeżę troszeczkę kotleta. Jestem tu nowy, to moja pierwsza 80 design, uczę się tego auta powoli, więc wybaczcie jak popełni gafę. Kupiłem oryginalne radio beta cc. Ono niestety ma dostępne tylko 2 kanały i graja mi tylko przednie głośniki. Czy jest dostępna na rynku jakąś przejsciowka, urządzenie itp. które umożliwi mi zapuszczenie muzy do głośników w tylnych drzwiach. Wszystko jest przywrócone do stanu fabrycznego (głośniki, instalacja). Z góry dziękuję za pomoc
Audi trochę zakombinowało.
Wyjścia na przód są normalnie jak wszędzie... czyli ze wzmacniacza radia prosto pod głośniki.
Tył zrobili tak, że z radia wychodzi sygnał nie przez wzmacniacz w radiu, tylko wychodzi niski sygnał bez wzmacniacza.
Czyli tak jakby sygnał na zewnętrzny wzmacniacz.
Oryginalne głośniki tylne są specyficzne... mają wbudowany wzmacniacz.
Teraz musisz albo załatwić oryginalne tylne głośniki i dobrze je podpiąć, albo puścić to przez jakiś wzmacniacz zewnętrzny.
Wyjścia na przód są normalnie jak wszędzie... czyli ze wzmacniacza radia prosto pod głośniki.
Tył zrobili tak, że z radia wychodzi sygnał nie przez wzmacniacz w radiu, tylko wychodzi niski sygnał bez wzmacniacza.
Czyli tak jakby sygnał na zewnętrzny wzmacniacz.
Oryginalne głośniki tylne są specyficzne... mają wbudowany wzmacniacz.
Teraz musisz albo załatwić oryginalne tylne głośniki i dobrze je podpiąć, albo puścić to przez jakiś wzmacniacz zewnętrzny.
-
OnlineLeo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
Ta beta może nie mieć po prostu wyjścia na tył. Jak podepniesz parę głośników na jedną linię to uwalisz w najgorszym wypadku końcówkę mocy w radiu. Nie kombinuj, albo kup radio z wyjściem na tył i zrób jak Kamikadze mówi, na oryginalnych głośnikach z aktywnym tyłem, albo idź w radia niefabryczne.
- spinacz83
- Forum Audi 80
- Imię: Pawel
- Silnik: 1.9 1Z
Dziękuję Wam obu za informacje. Mam fabryczne głośniki z tyłu i zapewne moje radio nie ma wyjścia na tył. Ponieważ chciałbym zachować możliwie jak najwięcej z oryginału kupiłem właśnie takie radio. Nieszczęśliwie, niewiedzac że nie ma ono wyjścia na tylne głośniki.
Znalazłem takie cudu na alle....
https://allegro.pl/oferta/adapter-aktwy ... 8292221110
Czy z wykorzystaniem tego urządzenia, podając sygnał na glosniki z przodu i tyłu po tym urzadzeniu jest szansa że jakaś muza mi z tych głośników tylnych popłynie?
Swoją drogą zrobię zdjęcie wyprowadzeń z radia i wrzucę.
Znalazłem takie cudu na alle....
https://allegro.pl/oferta/adapter-aktwy ... 8292221110
Czy z wykorzystaniem tego urządzenia, podając sygnał na glosniki z przodu i tyłu po tym urzadzeniu jest szansa że jakaś muza mi z tych głośników tylnych popłynie?
Swoją drogą zrobię zdjęcie wyprowadzeń z radia i wrzucę.
Ten adapter raczej Ci się nie przyda... Stosuję się go wtedy, kiedy wyrzucasz fabryczne radio i wsadzasz zwykłe radio.
Tak jak pisałem... tył w audi wychodzi bez wzmocnienia przez wzmacniacz wbudowany w radio. Czyli można powiedzieć że daje taki sygnał jaki w normalnych radiach wychodzi po RCA.
Ten adapter z aukcji zmienia sygnał głośnikowy na sygnał RCA czyli na niski sygnał który idzie do głośników z wbudowanym wzmacniaczem, czyli takich jak było fabrycznie w audi...
Audi A6 miało na przykład zewnętrzny fabryczny wzmacniacz, i po dodaniu tego adaptera również można używać zwykłego radia.
Wada tych adapterów... to oczywiście bardzo duża utrata jakości dźwięku.
Tak jak pisałem... tył w audi wychodzi bez wzmocnienia przez wzmacniacz wbudowany w radio. Czyli można powiedzieć że daje taki sygnał jaki w normalnych radiach wychodzi po RCA.
Ten adapter z aukcji zmienia sygnał głośnikowy na sygnał RCA czyli na niski sygnał który idzie do głośników z wbudowanym wzmacniaczem, czyli takich jak było fabrycznie w audi...
Audi A6 miało na przykład zewnętrzny fabryczny wzmacniacz, i po dodaniu tego adaptera również można używać zwykłego radia.
Wada tych adapterów... to oczywiście bardzo duża utrata jakości dźwięku.