Cześć, miałem niedawno nie przyjemną sytuację i pach przód auta uszkodzony. Kupiłem drugie Audi w tym samym kolorze z tym że benzyna 2.0 90km by przełożyć cały przód. Wszystko jest super. Ale strasznie spodobała mi się jazda w automacie. Bym zarestrował benzynę ale nie mam dużego brifu czy jak się na to mówi.
I kombinuje tak czy jest możliwość przełożyć skrzynie do mojego diesla 1.9 tdi. Jest taka szansa by zrobić taką przekładkę?
Pozdrawiam
(Audi 80 b4 1.9 Tdi Z1) skrzynia biegów
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Pasować pasuje z benzyny do tdi i odwrotnie ,tak jak skrzynie manulane ,tylko przy przekładaniu z manulanej na automat trzeba zdaje się z jedną poduszką skrzyni pokombinować ....ale to najmniejszy problem .Najwiekszym problemem przy zakładaniu skrzyni z benzyny do diesla są jej przelożenia .Silnik benzynowy kreci się do 6-7 tys obr ,a tdi do ok 4 tys . Z grubsza jak założysz skrzynię z benzyny do tdi ,to przy max obrotach w tdi ok 4 tys ,na liczniku bedziesz miał pewnie ok 120 km /h....czyli zamiast ekonomicznej jazdy bedziesz mial "piłowane " i wyjące na obrotach tdi z króciótką skrzynią ,gdzie bedziesz ciągle wajchował biegami ,do tego kompletnie nie nadajace się do jazdy na trasie.Kiedyś miałem okazję przejechać się przy odwrotnej zamianie ,do audi 80 tdi ktoś zalożył "długą "skrzynię ze 130 konnego PD ...auto kompletnie nie do jazdy ,schrzaniona clakowicie trakcja a biegi długie i kompletnie nie dopasowane do 90 konnego auta
Ostatnio zmieniony 06 gru 2019, 17:35 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
Nie pomyślałem o przełożeniach. Wszystko się zgadza. Nie będę kombinował, może uda mi się załatwić brif i zarejestruje benzyniaka 😉 z tym modelem się wstrzymałem, za to kupiłem drugie Audi okazyjnie w dieslu też pod kolor, i dodatkowo diesel na pierburgu także będę miał co robić na wiosnę 😉 dziękuję wszystkim za pomoc
-
- Forum Audi 80