[B3 NE] glośna skrzynia
-
- Forum Audi 80
[B3 NE] glośna skrzynia
Witam.
Jechałem sobie dzisiaj spokojnie ale jak zredukowałem na 4 (wyprzedzanie) to nagle zaczęło mi coś hałasować. Wrzuciłem na luz i cisza włączyłem 5 i znowu wyje skrzynia. Jaka może być przyczyna? Skrzynia do wymiany czy może tylko mały poziom oleju? Co robić? A może jakieś łożyska w skrzyni?
Jechałem sobie dzisiaj spokojnie ale jak zredukowałem na 4 (wyprzedzanie) to nagle zaczęło mi coś hałasować. Wrzuciłem na luz i cisza włączyłem 5 i znowu wyje skrzynia. Jaka może być przyczyna? Skrzynia do wymiany czy może tylko mały poziom oleju? Co robić? A może jakieś łożyska w skrzyni?
szczeże kiedyś miałem podobną sytuacje w golfie3 i nigdy więcej nie będę naprawiał skrzyni bo to nie ma sensu
no i jak kupujesz skrzynie to bierze się od pewniaka a nie z auto giełdy a po kupnie tylko pilnować olej
teraz w audi mam skrzynie manualną(prędzej był automat) która miała przejechane prawie 200tyś. i wszystko jest ok :mrgreen:
no i jak kupujesz skrzynie to bierze się od pewniaka a nie z auto giełdy a po kupnie tylko pilnować olej
teraz w audi mam skrzynie manualną(prędzej był automat) która miała przejechane prawie 200tyś. i wszystko jest ok :mrgreen:
Pierwsze co to sprawdz poziom i stan oleju. Jak bedzie brudny to wymień . Jak bys potrzebował to sprzedaje sprawdzony olej pennasol do skrzyn po 20zl /1lansz pisze:Mam też głośna skrzynie i to na wszystkich biegach . Jak dodaje gazu lub ujmuję to wyje. Wciskam sprzegło cisza. Też chyba konczy sie skrzynia. Mam pytanie jakie ma oznaczenie skrzynia do 1,8 NE.
W 1,8 NE były montowane skrzynie KAS,AXC,AKS,AKM,AXF. Nie pamietam dokładnie ale chyba symbol skrzyni masz napisany na naklejce w bagażniku...
Racja, spotkałem sie z takim przypadkiem gdzie klient chciał zaoszczedzic i kupił skrzynie z gwarancja do octavi 1.6 (skrzynia DUU) od faceta ktory składał ja "na sztuke" i zamiast zamontować na mechanizmie roznicowym oryginalny zestaw śrub o wysokiej trwałości wkrecił zwykłe. Skrzynia rozleciała sie po kilku dniach. Przywiozł auto z powrotem do nas , wyciagnelismy znowu skrzynie... Zareklamował ja... facet powiedział że moze mu wymienic na nowa, ale "zrobiona" tym samym sposobem jak przedtem... klientowi sie spieszyło wiec zamontowaliśmy ja. Wyszło na to że Zapłacił podwójnie za wyciagniecie skrzyni,auto stało dwa razy dłużej, a skrzynia nie jest dobrze naprawiona...I nie wiadomo ile jeszcze wytrzyma....lutek pisze:no ja bym nie powiedzial,kupisz 'nowa' skrzynie i jaka masz gwarancje ze bedzie dobra
a jak dasz stara wyremontowac to moze drozej bedzie ale za to wiesz co masz
MichałK Czy wiesz może ile oliwy wchodzi do skrzynki w ABT?
I czy podana przez Ciebie cena jest z wysyłką czy trzeba doliczyć jak tak to ile?
A zadam jeszcze jedno pytanie. Jak jadę i mam wciśniety pedał gazu i dotknę sprzęgła tyle żeby skasować luz na pedale to pojawia sie na nim drżenie. Jak ujmę gazu drżenie zanika.
I nie wiem czy to skrzynia czy łożysko? Czy ktoś się spotkał z czymś takim. Z góry dziękuję za
sugestie <ok>
I czy podana przez Ciebie cena jest z wysyłką czy trzeba doliczyć jak tak to ile?
A zadam jeszcze jedno pytanie. Jak jadę i mam wciśniety pedał gazu i dotknę sprzęgła tyle żeby skasować luz na pedale to pojawia sie na nim drżenie. Jak ujmę gazu drżenie zanika.
I nie wiem czy to skrzynia czy łożysko? Czy ktoś się spotkał z czymś takim. Z góry dziękuję za
sugestie <ok>