Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 2.2 KV] Przekaźnik nr 11

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Bartazel
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Bartłomiej
Model: Audi 90 B3
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KV

[B3 2.2 KV] Przekaźnik nr 11

Post autor: Bartazel » 28 sie 2019, 17:12

Nie działa u mnie pierwszy bieg wentylatora (drugi załącza się prawidłowo przy ok. 96 stopniach) chłodnicy i wyczytałem, iż odpowiedzialny jest za niego przekaźnik na pozycji 11. Jednakże po zajrzeniu do skrzynki z bezpiecznikami u mnie takiego przekaźnika nie ma. Z ciekawości zwarłem też piny kablem przy włączonym i nagrzanym silniku, lecz nic się nie zadziało.

Następuje więc pytanie, czy taki przekaźnik w ogóle występował w moim modelu, jako że rozumiem iż z przekaźnikami bywa różnie.

Odnalazłem również czujnik ukazany na załączonym zdjęciu, który nie jest podłączony, a jego wejście znajduje się u spodu zbiorniczka wyrównawczego, czy wie ktoś za co on może odpowiadać i czy jest z tym jakoś może powiązany?

Obrazek

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 28 sie 2019, 18:20

Ten czujnik od dołu zbiorniczka to czujnik małej ilości płynu. W modelach 1.6 i 1.8 zazwyczaj nie występował zbiorniczek z tym czujnikiem. Może u ciebie ktoś odłączył bo czujnik się zablokował od kamienia.

Bartazel
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Bartłomiej
Model: Audi 90 B3

Post autor: Bartazel » 28 sie 2019, 20:48

Dzięki za wyjaśnienie. Czujnik rzeczywiście jest w raczej kiepskim stanie, więc nie próbowałem go montować, ale może spróbuję go wyczyścić.

Awatar użytkownika
d1ogród
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Rafał
Model: Audi 80 B2
Nadwozie: Coupe

Re: [B3 2.2 KV] Przekaźnik nr 11

Post autor: d1ogród » 08 maja 2020, 14:59

Bartazel pisze:
28 sie 2019, 17:12
Nie działa u mnie pierwszy bieg wentylatora (drugi załącza się prawidłowo przy ok. 96 stopniach) chłodnicy i wyczytałem, iż odpowiedzialny jest za niego przekaźnik na pozycji 11. Jednakże po zajrzeniu do skrzynki z bezpiecznikami u mnie takiego przekaźnika nie ma. Z ciekawości zwarłem też piny kablem przy włączonym i nagrzanym silniku, lecz nic się nie zadziało.

Następuje więc pytanie, czy taki przekaźnik w ogóle występował w moim modelu, jako że rozumiem iż z przekaźnikami bywa różnie.

Odnalazłem również czujnik ukazany na załączonym zdjęciu, który nie jest podłączony, a jego wejście znajduje się u spodu zbiorniczka wyrównawczego, czy wie ktoś za co on może odpowiadać i czy jest z tym jakoś może powiązany?

Obrazek

U mnie w KV też wentylator załącza się dopiero przy ok 100 stopniach na wskaźniku walczę już z temp jakiś czas bo mam na gorącym tem za wysokom o jakieś 10-15 stopni, ale o dziwo auto sie nie gotuje i nie wywala płynu już się zastanawiałem czy to zegar źle nie wskazuje bo wymieniałem termostat, pompe wody, chłodnicę i nic się nie zmienia, ale nie brałem pod uwagę tego że może wentylator nie ma 1 biegu .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl