Witajcie. Otóż miałem podróż z Łodzi do Epernay (francja) w połowie drogi na autostradzie niemieckiej na wzniesieniach auto zaczęło tracić moc. W pewnych momentach jechałem 60km/h. Trochę strachu trochę bólu. Jakoś dojechałem. Dziś odpaliłem znów samochód po 3 dniach. I pojawiły się podstawowe objawy uszkodzenia przepustnicy.
Spadek, brak mocy podczas przyspieszania.
Niestabilna praca silnika na biegu jałowym i/lub wysokim.
Nadmierne wibracje podczas postoju.
Mimowolne, zauważalne zmiany obrotów silnika.
Trochę lipa bo wracam za 3 tygodnie. Tutaj ta część trochę droga. Powiedzcie mi. Da się to jakoś zregenerować by jakoś normalnie wrócić? Przedmuchanie coś da? A może coś innego walnęło? Prosiłbym o poradę. Dodam iż na biegach 1,2,3 jest w miarę normalnie.
Audi 80 b4 2.0 115km.
Dziekuje
Uszkodzona przepustnica? Audi 80 b4 abk
-
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
Uszkodzona przepustnica? Audi 80 b4 abk
Ostatnio zmieniony 19 maja 2020, 21:52 przez piotr09873, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Re: Uszkodzona przepustnica?
A co do tematu to nie wiem jak stwierdziłeś że to akurat przepustnica? Bo moim zdaniem wcale niekoniecznie to musi być ona. Takie objawy może powodować wiele rzeczy a nie wykluczone że może ich być kilka na raz a nie tylko jedna.
-
- Forum Audi 80
Re: Uszkodzona przepustnica? Audi 80 b4 abk
Ze znakiem zapytania. Napisałem, lecz nie jestem pewny.
Dlatego zwracam się tutaj. Gdybym był pewny to bym działał a tak to wolę usłyszeć bądź przeczytac coś od innych, bardziej doświadczonych ludzi. Chciałbym wrocic normalnie, a nie na lawecie. Tutaj w tym regionie na dodatek o mechanika trudno. Dlatego proszę. Moglibyście coś doradzić?
Dlatego zwracam się tutaj. Gdybym był pewny to bym działał a tak to wolę usłyszeć bądź przeczytac coś od innych, bardziej doświadczonych ludzi. Chciałbym wrocic normalnie, a nie na lawecie. Tutaj w tym regionie na dodatek o mechanika trudno. Dlatego proszę. Moglibyście coś doradzić?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Co masz na myśli mówiąc przepustnica? Nie chodzi ci o przepływomierz przypadkiem? Bo przepustnica to rzecz raczej trudna do zepsucia, prędzej padnie czujnik położenia przepustnicy jak już.
-
- Forum Audi 80
Tak przeplywomierz. Czyścić go?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Masz LPG jeśli tak to której generacji? Bo jak na mikserze to wystrzał mógł go uszkodzić mechanicznie i może się zacinać klapka. Choć wtedy na takiej instalacji powinien chodzić bez problemu nawet z uszkodzony przepływomierzem.
Najlepiej jakbyś miał VAGa albo chociaż miernik to byś zmierzył przy ręcznym otwieraniu klapki czy napięcie idzie płynnie do góry.
Możesz zobaczyć jak będzie chodzić bez przepływomierza bo wtedy powinien pracować awaryjnie korzystając z TPSu.
Najlepiej jakbyś miał VAGa albo chociaż miernik to byś zmierzył przy ręcznym otwieraniu klapki czy napięcie idzie płynnie do góry.
Możesz zobaczyć jak będzie chodzić bez przepływomierza bo wtedy powinien pracować awaryjnie korzystając z TPSu.
-
- Forum Audi 80
Odpaliłem na lpg. Problem znikł lecz na benzynie wziąć to samo...