Witam mam problem z moją b4
Po dolaniu oleju do silnika do maximum
Na rozgrzanym silniku dymi się na biało z kolektora wydechowego
Proszę o pomoc
[b4 abt] Dymi spod maski
[b4 abt] Dymi spod maski
Ostatnio zmieniony 27 maja 2020, 21:47 przez Bartek01, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Re: 80 b4 94'
Bartek01 zastosuj się do regulaminu i nazwij poprawnie temat! Bo temat pójdzie do kosza.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Nie rozlał ci się olej po silniku przy wlewaniu?
Rozlało się trochę, ale wytarłem wszystko do sucha
Wszystko było dobrze do czasu właśnie dolania oleju do maximum
I nie mam pojęcia dlaczego
Mechanik powiedział że to pęknięty kolektor wydechowy, aczkolwiek po odkreceniu go nie zauważyłem żadnych usterek
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Re: Dymi spod maski #audi80 #silnikibenzynowe
Może też cieknąć olej z odmy albo spod pokrywy. Czasem nawet płyn z grzania kolektora może kapać (czy to tym wężem z boku albo na łączeniu z głowicą kolektor ma kanał wodny).
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Re: [b4 abt] Dymi spod maski
Bartek01 kolego hasztagi to Ty sobie możesz walić na instagramie a nie tu, w temacie ma być [tag] ogloszenia/zanim-cos-tu-napiszesz-przec ... t9608.html
Re: Dymi spod maski #audi80 #silnikibenzynowe
Audi stoi nie odpalana od 3 dni i zauważyłem że wszystkie oleje są w normie, oprócz płynu chłodniczego, którego ubyło pół zbiorniczka
Plama pod samochodem jest w miejscu gdzie kończy się pokrywa zaworów, patrząc na silnik od przodu samochodu
Czy to możliwe że przez płyn chłodniczy który kąpię na kolektor i z kolektora na rurę początkowa wydechu może dymić?
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
W ABT jest taka sprytna rurka chłodnicza od strony grodzi, która wchodzi do kolektora dolotowego, prawdopodobnie ona Ci poszła i zalało kolektor wydechowy, stąd dym. Jedno mnie zastanawia - dlaczego nie otwarłeś maski i nie zajrzałeś skąd dymi? Mi ta rurka już dwa razy poszła i po 30 sekundach oglądania komory silnika już wiedziałem co i jak... Nie łatwiej zajrzeć pod maskę niż pisać na forum ?
Dodam iż wszystkie przewody i rurki zostały wymienione, nic nie cieknieLeo pisze: ↑29 maja 2020, 08:03W ABT jest taka sprytna rurka chłodnicza od strony grodzi, która wchodzi do kolektora dolotowego, prawdopodobnie ona Ci poszła i zalało kolektor wydechowy, stąd dym. Jedno mnie zastanawia - dlaczego nie otwarłeś maski i nie zajrzałeś skąd dymi? Mi ta rurka już dwa razy poszła i po 30 sekundach oglądania komory silnika już wiedziałem co i jak... Nie łatwiej zajrzeć pod maskę niż pisać na forum ?
A dalej potrafi zadymic z miejsca osłony kolektora