[b4 2.0 abt] dławi się na LPG
-
- Forum Audi 80
- Imię: Przemysław
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT+lpg
[b4 2.0 abt] dławi się na LPG
Witam, mam problem z moją audi 2.0 abt. Na benzynie wszystko śmiga elegancko. Na lpg pojawia się problem, wkręca się tylko do 3tys i dalej nie chce, dławi się. Gdzieś wyczytałem ze wina parownika, założony drugi i bez zmian. Auto praktycznie wcale nie reaguje na regulacje parownika. Co może być przyczyną? Instalacja stag 1gen
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Re: [b4 2.0 abt] dławi się na LPG
Problem z dostarczaniem gazu z butli (zagięta rurka, zatkany elektrozawór, zatkany filtr gazu) albo mogło też zawalić żużlem mikser na wtrysku.
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
1 gen ? Czyli masz parownik wąż na nim śrubę do regulacji i pod patelnia ( filtrem ) mikser, tak ? Jak tak to odkręcić lekko ta śrubę na wężu do miksera
-
- Forum Audi 80
Też myślałem że problem z dostarczeniem gazu. Przejrzałem przewód od butli do parownika i wszystko okej, nie jest zagięty. Filtr wymieniony, mikser wyczyszczony. Kręciłem śrubą od regulacji tą na węzu od miksera ale też praktycznie żadnej reakcji. Zdjąłem cały monowtrysk i okazało się że guma/podstawa tego wtrysku jest cała sparciała i twarda, jak by spalona. Zastanawiam się czy to może być przyczyna, że lewego łapie przez tą gumę. Ale z drugiej strony na benzynie jest wszystko okej, tylko z czego mi wiadomo to lpg bardziej wrażliwe na takie nieszczelności. Tak czy siak guma jest do wymiany, tylko nie wiem czy to rozwiąże problem. Ogólnie zapomniałem dodać że cały problem pojawił się po tym jak gwałtownie ruszyłem na LPG.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
A butla albo przewód gazowy ci się nie oszrania po dłuższej jeździe?
-
- Forum Audi 80
nic się nie oszrania
-
- Forum Audi 80
Wymieniona podstawa, przewody, kopułka i palec. Dalej bez zmian. Auto stoi u Gazownika, zobaczymy co wyczaruje