Co do czasu to poniżej 8h sobie nie wyobrażam wymiany sprzęgła.
Jeśli śruby są ok to odkręcisz ale zazwyczaj w tak wiekowych autach trafiają się przypadki objechanych. Najgorsze są zmasakrowane torxy.
Czas wymiany był by taki sam jak wyciągania samej skrzyni tyle że nie uwaględniłem tego że w b3 skrzynia jest tylko z tyłu podparta dość znacznie utrudniło mi to robotę :oops:
Ile bierzesz za wymianę sprzęgła?
[b-4 2,0 ABK] Wymiana sprzęgła.
- bendinger5
- Forum Audi 80
90% ludzi odkręca śruby od półosi zwykłymi Bitami typu Torx (gwiazdka 6-cio kątna), natomiast tam są Torxy typu S2 czyli 12-sto kątne dlatego ludzie niszczą gniazda śrub, natomastepa pisze:Jeśli śruby są ok to odkręcisz ale zazwyczaj w tak wiekowych autach trafiają się przypadki objechanych. Najgorsze są zmasakrowane torxy.
Wykręcanie obrobionych śrub mam swoje sposoby
Odpowiednie narzędzia to podstawa.
bendinger5 pisze:Cytat:
Ile bierzesz za wymianę sprzęgła?
miałem się to samo zapytać
200złtomastepa pisze:Ile bierzesz za wymianę sprzęgła?
- bendinger5
- Forum Audi 80
Kolego widmo, powiedz mi taka rzecz...ty sam prowadzisz warsztat czy moze gdzies pracujesz u mechanika? pytam dlatego ze w najblizszym czasie klania mi sie wymiana sprzegla w ABK i juz sie mniej wiecej dowiadywalem jakie ceny kraza po krk za wymiane to srednio krzycza 250-400 + czesci moglbys mi dac jakies namiary na siebie? Pozdrawiam :mrgreen:
Re: [b-4 2,0 ABK] Wymiana sprzęgła.
Witam , niestety u mnie sprzeglo kaput , chcialem przy okazji wymienić wszytskie uszczczelnienia / uszczelki do ktorych wtedy jest dostep - to co musze kupić oprócz kompletnego zestawu sprzegła ??
z gory dzieki za odp.
z gory dzieki za odp.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Symering wału lub cały z obudową , uszczelka maglownicy - ta harmonijka jeśli porwana , dobry dostęp jest wtedy.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Uszczelniacz wałka sprzęgłowego skrzyni biegów - także. Chyba są tylko dostępne jako całe
pokrywy z tą tuleją, przynajmniej ja dostałem w takiej postaci. Do tego obejrzeć łożysko igiełkowe w wale korbowym, jak zmęczone również wymienić. Przegub wybieraka biegów przy skrzyni - jak ma luzy też zamontować nowy, koszt w zamienniki ok 45 zł, możesz poszukać w moich postach, gdzieś o tym pisałem. Nie szukałem go jako części do Audi 80 tylko po numerze części.
Tyle jeszcze pamiętam z tej zeszłorocznej pracy. Zajrzę w książkę serwisową i jak coś jeszcze było to dopiszę.
Przy okazji, nie związane z okazją wyjęcia skrzyni. - pamiętaj też o wymianie płynu hamulcowego w układzie sprzęgła.
pokrywy z tą tuleją, przynajmniej ja dostałem w takiej postaci. Do tego obejrzeć łożysko igiełkowe w wale korbowym, jak zmęczone również wymienić. Przegub wybieraka biegów przy skrzyni - jak ma luzy też zamontować nowy, koszt w zamienniki ok 45 zł, możesz poszukać w moich postach, gdzieś o tym pisałem. Nie szukałem go jako części do Audi 80 tylko po numerze części.
Tyle jeszcze pamiętam z tej zeszłorocznej pracy. Zajrzę w książkę serwisową i jak coś jeszcze było to dopiszę.
Przy okazji, nie związane z okazją wyjęcia skrzyni. - pamiętaj też o wymianie płynu hamulcowego w układzie sprzęgła.