Panie i Panowie,
Poszukuję odpowiedzi na pytanie jak podnieść zawieszenie w zwykłym ABT B4. Możliwie na tyle wysoko by dało się bezpiecznie jeździć nie tylko w terenie ale i po asfalcie, w zakrętach itd. Pacjent ma docelowo być podniesiony, z założonymi oponami z bardziej terenowym bieżnikiem i będzie jeździł głównie po lesie. Podniesiony ma być przód i tył. Przejrzałem trochę tematów sprzed paru lat ale konkretu żadnego nie znalazłem, głównie słowa krytyki wobec osób próbujących podnieść Audi
Wiem że są jakieś gumy które niby wkłada się pod sprężynę żeby podnieść auto ale szczerze mówiąc trochę sceptycznie do tego podchodzę, chciałbym żeby to w miarę bezpieczne było - chyba że ma ktoś doświadczenia z takimi gumami i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami? Widziałem też że ktoś coś napomknął o sprężynach od V6, że rzekomo są mocniejsze i może auto wyżej stać dzięki nim? Ktoś coś wie o tym?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc
[80 B4 ABT] Podniesienie zawieszenia
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Re: [80 B4 ABT] Podniesienie zawieszenia
W twoim przypadku "gwint" był by lepsza opcja... A najlepszą zawieszenie pneumatyczne wtedy byś miał możliwość szybkich przestawień teren/asfalt. Sprężyny z V to tylko 3-4cm praktycznie mało widoczne..
Wiesz co auto ma pęknięty blok i raczej nie planuję zbyt dużo już w niego inwestować, po prostu żal się rozstać i chcę nim jeździć albo póki nie padnie całkiem albo póki nie uzbieram na coś konkretnego w 4x4 także pneumatyka chyba zbyt droga w tym przypadku by była. 3-4cm to jednak coś już jest, rozumiem że one są po prostu dłuższe? Jeśli miałbym ten sam efekt osiągnąć na sprężynach z V albo na gumowych podkładkach to te sprężyny raczej by mi pasowały
Sprawdziłem, zwykła sprężyna do ABT ma 380mm a do V6 350mm więc raczej by siedziało niżej także ten trop chyba nietrafiony.
Sprawdziłem, zwykła sprężyna do ABT ma 380mm a do V6 350mm więc raczej by siedziało niżej także ten trop chyba nietrafiony.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Kolego ale są twardsze zapewne bo silnik więcej waży, także długość to jeszcze niw wszystko. Pomijam już fakt że Twoja na wygniecionych sprężynach może siedzieć znacznie niżej niż na takich samych tylko nowych.
Ale z drugiej strony jak nie chcesz inwestować to raczej ciężko będzie tanim kosztem to załatwić.
Ale z drugiej strony jak nie chcesz inwestować to raczej ciężko będzie tanim kosztem to załatwić.
Moja ma założone nowe przód w 2014, tył w 2017, czy mocno wygniecione nie wiem. sprężyny z V6 "zapewne" są twardsze ale "zapewne" to mały pewnik jest i tak jak mówisz, przy małych pieniądzach temat trudny do realizacji ale kupić z V6 i złożyć żeby się okazało że stoi 0,5cm wyżej to słabo by było. Chyba że ktoś to u siebie robił, chętnie się wszystkiego dowiem od takiej osoby
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
Olkusz ma na tył podkładki +20 mm
https://poliuretany.olkusz.pl/pl/p/Podk ... ./23111284
https://poliuretany.olkusz.pl/pl/p/Podk ... ./23111284
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
za 2cmm 160zł trochę przegięcie...
Ostatnio tanie rozwiązanie 5min roboty..
Ostatnio tanie rozwiązanie 5min roboty..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Hehe dobre
Ten poliuretan wygląda ciekawie,na pewno lepiej niż "uniwersalne" gumy z allegro. Fakt, 160zł za 2cm trochę drogo ale koniec końcówka nie majątek, miał ktoś coś podobnego u siebie?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
Na fejsie jedna osoba na grupie Audi 80 sprzedawała za 100 zł , bo coś tam dla niego nie spełniło oczekiwań.