[Audi 80 b4] Wymiana wentylatora nawiewu.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Sens by był gdyby pasowało bo w przypadku klimatronika właśnie komutatory są zajechane silnik działa non stop wymiana szczotek na długo nie starcza. A w przypadku zwykłego nadmuchu silniki ledwo co pracują i to jeszcze zimą wiec są w bardzo dobrym stanie mimo wieku. Właśnie znam temat bo też o tym kiedyś pomyślałem żeby tak zmienić bo kupując używki z klimatyzacji są pozajeżdżane . Zawsze jeszcze z A4 pasuje sporo młodsze. Ewentualnie szukać z manualnej klimatyzacji są mniej zajechane.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Re: [Audi 80 b4] Wymiana wentylatora nawiewu.
Cześć ekipa,
Jako, że mój pierwszy post (choć obserwuję forum od dłuższego czasu), słowem wstępu - od 8 lat użytkuję Audi 80 2.0 w Avancie, z instalacją LPG.
Nadszedł czas kiedy muszę wymieć wentylator nawiewu - silniczek hałasuje w trakcie pracy, a czasami nie działa wcale... jedynie terapia wstrząsowa pomaga a i ostatnio wcale.
Problem w tym, że opisany w pierwszym poście - prosty instruktaż demontażu, akurat w wersji z klimatyzacją okazuje się problematyczny, bowiem nie da się wyjąć silniczka... przeszkadza obudowa (chyba od klimy)... Na wszystkie sposoby próbowałem to wyjąć i ręce rozkładam.
Drodzy, kto podpowie jak w wersji z klimatyzacją należy zdemontować ów silniczek nawiewu?
Jako, że mój pierwszy post (choć obserwuję forum od dłuższego czasu), słowem wstępu - od 8 lat użytkuję Audi 80 2.0 w Avancie, z instalacją LPG.
Nadszedł czas kiedy muszę wymieć wentylator nawiewu - silniczek hałasuje w trakcie pracy, a czasami nie działa wcale... jedynie terapia wstrząsowa pomaga a i ostatnio wcale.
Problem w tym, że opisany w pierwszym poście - prosty instruktaż demontażu, akurat w wersji z klimatyzacją okazuje się problematyczny, bowiem nie da się wyjąć silniczka... przeszkadza obudowa (chyba od klimy)... Na wszystkie sposoby próbowałem to wyjąć i ręce rozkładam.
Drodzy, kto podpowie jak w wersji z klimatyzacją należy zdemontować ów silniczek nawiewu?
- Jarewa
- Forum Audi 80
Tam nic nie przeszkadza odkręcasz 4 śruby i ściągasz.. Choć jak pierwszy raz ściągany może być klejony jeszcze ori używali masy uszczelniającej wtedy trzeba meczyc rwać...
-
- Forum Audi 80
Cześć. No właśnie po odkręceniu tych czterech śrub mogę wyciągnąć go na ok. 3cm (nie jest u mnie klejony - jest totalny luz aby go wyciągnąć). Rzecz w tym że przeszkadza czarna obudowa (nie jestem przekonany od czego ona jest). Dodam, ze mam wersję z klimatyzacją. Przesyłam zdjęcie w załączeniu ze strzałką wskazującą na ten element który przeszkadza w demontażu. Nie widzę też umocowań aby tę obudowę ściągnąć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jarewa
- Forum Audi 80
To jest kanał nadmuchu na kratkę nie zdejmiesz tego ale możesz z kratki odpiąć i wyciągnąć i przesunąć, jest tam metalowa spinka jedna taki drucik
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Hej, kolega Jarewa dobrze podpowiadał. U mnie był kanał nadmuchu, który trzeba było poluzować (u kolegi z posta powyżej w ogóle tego nie widzę). Mimo poluzowania wciąż były spore trudności i włożyłem dużo siły w to żeby to wyciągnąć i zarówno włożyć nowy.groobe_zone pisze: ↑16 wrz 2020, 17:35Ok, dzięki za wskazówkę. Podejdę zatem do tematu jeszcze raz w wolnej chwili i dam znać co mi z tego wyszło. Pozdr!
Finalnie się udało i działa.
Dzięki za tip