Czujniki do zegarów dodatkowych
Czujniki do zegarów dodatkowych
Witam chcę doposażyc moją Audi 80 B4 2.3 NG w zegary dodatkowe. Problem w tym że nie mogę znaleźć nigdzie info gdzie podłączyć czujniki. Wszystkie graty mam z wersji silnikowej V6. Czy jest ktoś w stanie podać mi konkretną lokalizację gdzie wkręcić czujniki? W motorze NG czujniki ciśnienia oleju są dwa biały i niebieski. Do zestawu mam bańkę na 2 piny i czujnik temperatury. Dodatkowo czy był by ktoś w stanie mi powiedzieć jak to podłączyć od strony elektrycznej ? Wiązki mam oryginalne. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 21 paź 2020, 20:55 przez KM95, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Re: Czujniki do zegarów dodatkowych
czujnik temperatury akurat jest taki sam jak V6 miejsce lokalizacji to zawór przelewowy w pompie oleju (za kołem pasowym) tutaj ostrożnie najlepiej po wymianie koniecznie zmierzyć ciśnienie oleju na urządzeniu czy czasem nie przestawiłeś zawór przelewowy (wylecą podkładki i spreżynka).. A sam czujnik ciśnienia nad podstawą filtra..
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
W NG jest inny czujnik temperatury oleju, bo jest zintegrowany z korkiem sprężyny regulatora ciśnienia oleju i ma numer: 035919521B a wersje V6 i 4 cylindrowe mają ten czujnik: 049919563B:
Tutaj widać pod nr 6 w V6 http://www.oemepc.com/audi/part_single/ ... d/0/lang/e
Chyba że w V6 można wsadzić też ten z NG ale jeśli ma ten mały tu już bez rzeźbienia się nie przełoży.
Tutaj jest opis podłączenia: rezanie/rezanie-dodatkowych-zegarow-w-m ... 14586.html
Tutaj widać pod nr 6 w V6 http://www.oemepc.com/audi/part_single/ ... d/0/lang/e
Chyba że w V6 można wsadzić też ten z NG ale jeśli ma ten mały tu już bez rzeźbienia się nie przełoży.
Tutaj jest opis podłączenia: rezanie/rezanie-dodatkowych-zegarow-w-m ... 14586.html
Sprawdziłem czujnik temperatury ktory mam jest mały nr. 049919563B. Korek od regulatora ma duży łeb na klucz przynajmniej 24 czy da się użyć ten czujnik który ja mam ? Np. rozwiercając korek na wylot i gwintując go na średnicę i skok gwintu czujnika ? Kolejną kwestią jest podstawa filtra oleju tam jest taki sam korek jak na zdj. Nie wykręcałem go żeby sprawdzić średnicę ale wydaje mi się że nie ma szans na to aby w to miejsce pasował czujnik ciśnienia wielkościowo to będzie M10 chyba że zastosować taki sam manewr jaki zaproponowałem do dyskusji z czujnikiem i korkiem w regulatorze? Wszystkie narzędzia mam w pracy dysponuję maszynami typu tokarki frezarki nawet cnc w pracy wiec mogę dorobić prawie wszystko co potrzeba jeśli uradzimy coś konkretnego. Pozdrawiam dzięki za zainteresowanie i konkretne odpowiedzi ^^
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
A przepraszam czujnik bombka jest w bloku zaraz przed czujnikiem stukowym masz tam zwykły wiec zamiana....
AAH widziałem tak jak w ng i to było ori...
AAH widziałem tak jak w ng i to było ori...
To na zdjęciu to jest śruba drążona. ona trzyma podstawę filtra. Teoretycznie mogłbyś tam nawiercić i nagwintować. Org czujnik jest przy pompie oleju
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
Witam.
A czujnik ciśnienia do dodatkowego zegara jaki ma numer?
A czujnik ciśnienia do dodatkowego zegara jaki ma numer?
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
nr audi 035919561
Witam ponownie po podłączeniu wszystkiego według instrukcji odrazu po uruchomieniu silnika wskaźnik ciśnienia oleju wywala na maxa. Wszystko podłączone poprawnie po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon napięcie na przewodzie idącym z czujnika bańki wynosi ok 0.8V natomiast po uruchomieniu silnika wskakuje na ok 11.8-12V. Dlaczego tak się może dziać ?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Nie masz zamienionych podłączeń na bańce? I poczekaj aż się nagrzeje silnik, bo z zimnym olejem praktycznie zawsze jest duże ciśnienie.
Silnik był rozgrzany odrazu po jeździe. Przewody zamieniałem przy bańce jedyne co to kontrolka na desce się lekko żarzyć zaczęła. Ps. Bańkę wkręciłem w miejsce niebieskiego czujnika 12V pojawia się odrazu po uruchomieniu silnika wtedy też wskaźnik odrazu wykręca maxa na zapłonie jest w położeniu zerowym
- Leo
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Masz zwarcie do masy albo na czujniku, albo na kablu do zegara. Może być też zepsuty zegar, ale nie słyszałem o tym. Mam nadzieję, że odwrotnie nie podłączyłeś kabli , a w ogóle, że w układzie wskaźnika masz bezpiecznik na zasilaniu ?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Kociemb
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Ja po remoncie silnika tak zrobiłem że zamieniłem kable na bańce właśnie miejscami... I mówię kuuuuuurde po tym remoncie to ma ciśnienie pieron heheh. Ale jak się okazało że nie spada po nagrzaniu to się kapłem że coś nie tak... W każdym razie silnik chodził z tak podłączonymi kabelkami ze 2 godziny i nic się nie popsuło... Może mam farta poprostu
Tak więc potwierdzam że przyczyną może być zamiana kabli ale nie musi
Tak więc potwierdzam że przyczyną może być zamiana kabli ale nie musi
Ostatnio zmieniony 17 lis 2020, 08:27 przez Kociemb, łącznie zmieniany 1 raz.
- Leo
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja kiedyś też odwrotnie zasilanie do zegara podpiąłem, ale dzięki Bogu, mmiałem bezpiecznik 5A wpięty w obwód dodatkowo, i wywaliło bezpiecznik.
Dodano po 23 sekundach:
ps. to było w trkcie adaptacji zegarów z B4 do Fiata Uno hehe
Dodano po 23 sekundach:
ps. to było w trkcie adaptacji zegarów z B4 do Fiata Uno hehe
-
- Forum Audi 80
- Imię: Kociemb
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
No to mi w B4 nie wywaliło bezpiecznika i nie było żadnych niepokojących efektów... A czy bezpiecznik jest to nie wiem bo wskaźniki mam ori i nigdy pod nie nie zaglądałem...
Taki mały ot: W dodatkowych zegarach są 2 żarówki ? Bo właśnie ciśnienie oleju od jakiegoś czasu świeci mi wyraźnie słabiej, ledwie widać...
Dodano po 2 minutach 40 sekundach:
A co do tej bańki to jeśli jeszcze dobrze pamiętam są tam 3 kabelki - 1 z jednej strony a z drugiej 2. Strzelam że ten pojedynczy to zasilanie a te dwa to jednej stronie to kontrolka ciśnienia oleju i zegar dodatkowy... I ja te dwa właśnie zamieniłem miejscami
Taki mały ot: W dodatkowych zegarach są 2 żarówki ? Bo właśnie ciśnienie oleju od jakiegoś czasu świeci mi wyraźnie słabiej, ledwie widać...
Dodano po 2 minutach 40 sekundach:
A co do tej bańki to jeśli jeszcze dobrze pamiętam są tam 3 kabelki - 1 z jednej strony a z drugiej 2. Strzelam że ten pojedynczy to zasilanie a te dwa to jednej stronie to kontrolka ciśnienia oleju i zegar dodatkowy... I ja te dwa właśnie zamieniłem miejscami