Cześć,
Jestem właścicielem auta Audi 80 B4 2.6V6 quattro sedan i mam od dłuższego już czasu kłopot z ogrzewaniem. Po wielu wizytach u bardzo różnych mechaników, zwykle z polecenia i mając z nimi dotychczas nie najgorsze doświadczenia, efekt jest taki, że ciepło leci tylko przy ustawieniu najwyższej temperatury na klimatroniku i do tego z górnych nawiewów leci ciepłe, a z dolnych, na nogi lodowate, jakby prosto z zewnątrz.
Czy może przychodzi Wam do głowy coś oczywistego, na co do tej pory nikt nie wpadł? Może znacie kogoś w szeroko pojętej okolicy południa Stolicy, kto by się mógł temu przyjrzeć i w końcu doprowadzić to auto do ładu.
Jarek
[Audi 80 B4 2.6 V6 quattro] problem z grzaniem i dystrybucją ciepła
[Audi 80 B4 2.6 V6 quattro] problem z grzaniem i dystrybucją ciepła
Ostatnio zmieniony 04 sty 2021, 14:17 przez clamence, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Re: problem z grzaniem i dystrybucją ciepła
Było zaglądane do klapek kierujących powietrze? Nie wylatają ci z nawiewów kawałki gąbki?
Ponoć wszystko było oglądane, bo była zdejmowana deska i ot nie raz. podejrzewałem czujniki temperatury w kwestii grzania dopiero przy maksymalnych ustawieniach.
Machanie przyciskami na sterowaniu klimatronika niczego nie zmienia.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Można by podejrzeć przez vaga w jakiej pozycji ustawiają się klapy i jakie temperatury widzi z poszczególnych czujników. Ostatecznie można by odpiąć silniczek sterujący temperaturą i zobaczyć czy uda się ustawić max ciepło. Dobrze by było też sprawdzić po numerze panelu klimatronika czy jest zamontowany właściwy. Bo chyba ten z B5 nie działa za dobrze w 80-tkach
Dodano po 3 minutach 52 sekundach:
Choć to że górą leci ciepłe o dołem lodowane to bardziej wskazuje na problem z nagrzewnicą albo dziurawymi klapami.
Dodano po 3 minutach 52 sekundach:
Choć to że górą leci ciepłe o dołem lodowane to bardziej wskazuje na problem z nagrzewnicą albo dziurawymi klapami.
Re: [Audi 80 B4 2.6 V6 quattro] problem z grzaniem i dystrybucją ciepła
U mnie gąbki są w kiepskim stanie i działa całkiem normalnie. Jak vag nic nie da to podmienić z innego sprawnego wozu silniczki i ewentualnie panel klimatronika.