Witam wszystkich serdecznie jako nowy członek forum.
Ośmielam się założyć nowy temat, gdyż po godzinach i dniach spędzonych na forum nie znalazłem rozwiązania swojego problemu.
Od niedawna posiadam Audi 80 b4 2.0 abt z manualna skrzynią biegów bez ABS z 1991r. i pojawił się następujący problem:
Przy wolnej jeździe do ok 50 km/h "telepie" autem na boki powyżej tej prędkości przechodzi to w wibracje karoserii by powyżej 80 km/h słabnąć. Najgorzej jest przy 80 i na 5 biegu.
Najpierw wymieniłem opony, następnie przeguby zewnętrzne i jeden wewnętrzny a na końcu olej w skrzyni. W międzyczasie też łączniki i gumy stabilizatora a także końcówki drążków kierowniczych.
Nic to nie zmieniło, więc podniosłem auto na lewarku z jednej strony i zakręciłem ręka kołem. Czuć kilka puknięć na jeden obrót koła, ale nie są słyszalne. Odpaliłem i włączyłem 2 bieg. Półoś lata jak szalona i widać na poduszce skrzyni biegów ruchy na boki 1cm albo i więcej.
Przeguby zewnętrzne w rękach chodziły ciasno, ale zewnętrzny już luźniej. Szarpiąc za półoś nie wyczułem luzu.
Teraz się zastanawiam czy to nowy przegub wewnetrzny do niczego tak jak stary mimo iż brag luzu na obrocie? Czy zewnętrzne wadliwe mimo, że nowe? Czy półosie krzywe a może poduszka skrzyni???
Ręce opadają. Proszę o pomoc
[2.0 ABT] Półosie, przeguby czy skrzynia????
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT+lpg
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Re: [2.0 ABT] Półosie, przeguby czy skrzynia????
Jakiej firmy nowe przeguby? Co z jednym pozostałym przegubem? Poduszki sprawdzisz bez problemu breszką i to najlepiej z marszu zrobić.
Pamiętaj, aby używać dobrych części, bo taniocha bardzo szybko się mści.
Pamiętaj, aby używać dobrych części, bo taniocha bardzo szybko się mści.
-
- Forum Audi 80
Witam i dziękuję za zainteresowanie. Nowe przeguby GSP. Na drugim wewnętrznym nie wyczuwam luzu, więc na razie wymieniłem jeden. Juz wiem, że poduszka skrzyni i przedni odbój do wymiany, ale czy to jest przyczyną mojego problemu? Najbardziej mnie zastanawia to głuche przeskakiwanie na kolach o którym pisalem wcześniej...
Dodano po 1 minucie 9 sekundach:
Czy nowe przeguby nawet kiepskiej firmy mogłyby walnąć od razu oba na raz?
Dodano po 1 godzinie 53 minutach 21 sekundach:
Dodam jeszcze, że gdy kręcę lewym kołem ręka na lewarku to przy skręcie w prawo owe przeskakiwanie ustaje. Troche to czuć jakby przegub blokował?? Tak szybko, więc prawego koła nie sprawdziłem.
Dodano po 1 minucie 9 sekundach:
Czy nowe przeguby nawet kiepskiej firmy mogłyby walnąć od razu oba na raz?
Dodano po 1 godzinie 53 minutach 21 sekundach:
Dodam jeszcze, że gdy kręcę lewym kołem ręka na lewarku to przy skręcie w prawo owe przeskakiwanie ustaje. Troche to czuć jakby przegub blokował?? Tak szybko, więc prawego koła nie sprawdziłem.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Moim zdaniem poduszka skrzyni może być, a nawet prawie na pewno jest głównym winowajcą. Sprawdź też dokładnie sprawną stronę.
Kup dobrej klasy poduszkę/poduszki. Guma takiej jest miękka, z kolei w Topranach (który o dziwo niektóre drobiazgi do naszych aut robi całkiem niezłe) itp. twarda i robi straszną kaszanę z dość wygodnego auta jak Audi 80.
Przeguby nowe również mogą być kłopotem.
Tutaj link z podobnym problemem:
https://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=2106.0
Jednak zacznij od poduszek skrzyniowych, silnikowe rozumiem też patrzyłeś?
No i przy wymianie 3 przegubów pozostawienie jednego starego niekoniecznie może być dobrym pomysłem chyba, że stan bardzo dobry, ale tu może się wypowie ktoś doświadczony.
Kup dobrej klasy poduszkę/poduszki. Guma takiej jest miękka, z kolei w Topranach (który o dziwo niektóre drobiazgi do naszych aut robi całkiem niezłe) itp. twarda i robi straszną kaszanę z dość wygodnego auta jak Audi 80.
Przeguby nowe również mogą być kłopotem.
Tutaj link z podobnym problemem:
https://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=2106.0
Jednak zacznij od poduszek skrzyniowych, silnikowe rozumiem też patrzyłeś?
No i przy wymianie 3 przegubów pozostawienie jednego starego niekoniecznie może być dobrym pomysłem chyba, że stan bardzo dobry, ale tu może się wypowie ktoś doświadczony.
-
- Forum Audi 80
Witam i dziękuję. Problem rozwiązany. Rowki na polosiach wyrobione i miały luz w przegubach. Pozdrawiam