[All] Schematy instalacji elektrycznej
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Już się poprawiłem, wybaczcie mój błądKrzysiek 84 pisze:rgg, Zanim dołączysz do Polskiego Klubu Audi 80, powinieneś regulaminowo przedstawić się i przywitać w dziale Powitań. Miło by było gdybyś przedstawił nam również swoją 80tkę w dziale Moje Audi 80
Gaźnik podejrzewałem, jest tam podgrzewanie i nawet wiem który sterownik za to odpowiada. Jest jeszcze kilka:maciek889 pisze:To do pracy tego gaźniku podejrzewam że wystarczy plus po zapłonie na zwór odcinający paliwo na gaźniku. Pewnie też tam jest podgrzewanie któregoś kanału gaźnika oraz możliwe że elektrozawór powietrzny do podnoszenia obrotów ale od niego jest sterownik pod deską albo w skrzynce pod maską.
1. Na deklu termostatu sa 2 czujniki z góry i jeden z dołu
2. Na skrzyni biegów (5 biegowy manual) sa dwie wtyczki, jedna zapewne do prędkościomierza, a druga?
3. przy filtrze oleju jest jedna
4. przy kopułce też jedna
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
1. Co do czujników na króćcu głowicy (bo termostat jest na dole zaraz obok pompy płynu) to jeden jest na wskaźnik na desce, jeden do podgrzewacza kolektora a trzeci możliwe, że zapala kontrolkę przegrzania albo jest do tego sterownika podnoszącego obroty. Później zerknę na schematy.
2. 3 pinowa to czujnik prędkości a ta druga szersza to czujnik wstecznego do lamp cofania.
3. czujnik ciśnienia oleju 0,3 bara na kontrolkę jeśli to na górze podstawy filtra. Drugi czujnik od dołu podstawy (obok filtra) to czujnik 1.8 bara i do niego jest potrzebny sterownik bo ten czujnik zapala kontrolkę powyżej 2000 obr jeśli nie ma ciśnienia 1.8 bara.
4. Do czujnik halla który generuje impulsy zapłonu, moduł zapłonowy jest na samym dole słupka w nogach kierowcy i wygląda tak: https://d3inagkmqs1m6q.cloudfront.net/1 ... -351-d.jpg
Schemat jego podłączenia: https://i1067.photobucket.com/albums/u4 ... b9ddo6.png
2. 3 pinowa to czujnik prędkości a ta druga szersza to czujnik wstecznego do lamp cofania.
3. czujnik ciśnienia oleju 0,3 bara na kontrolkę jeśli to na górze podstawy filtra. Drugi czujnik od dołu podstawy (obok filtra) to czujnik 1.8 bara i do niego jest potrzebny sterownik bo ten czujnik zapala kontrolkę powyżej 2000 obr jeśli nie ma ciśnienia 1.8 bara.
4. Do czujnik halla który generuje impulsy zapłonu, moduł zapłonowy jest na samym dole słupka w nogach kierowcy i wygląda tak: https://d3inagkmqs1m6q.cloudfront.net/1 ... -351-d.jpg
Schemat jego podłączenia: https://i1067.photobucket.com/albums/u4 ... b9ddo6.png
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
Re: [All] Schematy instalacji elektrycznej
Witam mam pytanie czy orientuje się ktoś lub ma schemat gdzie idą przewody z białej szerokiej kostki ( 80 tdi ) pod nogami kierowcy. Cztery przewody idą do czujników sprzęgła i hamulca to wiem ale zostają jeszcze dwa przewody co nie wiem gdzie mogą iść.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Jakbyś dał zdjęcie szybciej by było... Bo teoretycznie tam oprócz tych czujników jest jeszcze czujnik stopu na światła.. A to może automat??
- dzikx
- Forum Audi 80
Jak wrócę z pracy, zapodam ,manual. Został czerwono czarny i czerwono zielony jak mi się wydaje ( choć mogę się mylić teraz ). Ogólnie został ten kawałek odcięty za kostka i stąd zagadka.
- Jarewa
- Forum Audi 80
No kolorystyka podobna bo stop to czerwono/czarny i czerwono/żolty ale to byś się skarżył że nie masz świateł stop...
- dzikx
- Forum Audi 80
https://zapodaj.net/f96968aa37428.jpg.html
Więc tak są to cienkie przewody do stopu idą grubsze, a jeśli chodzi sama instalacje to jest włożona do benzyny razem z silnikiem.
Więc tak są to cienkie przewody do stopu idą grubsze, a jeśli chodzi sama instalacje to jest włożona do benzyny razem z silnikiem.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Pin 58 (chyba że masz oznaczenia 1-12 to już nie pomogę) to do przekaźnika świateł przeciwmgielnych.
- Jarewa
- Forum Audi 80
Po kolorach widać że to z wiazki prawej manetki...
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
To zobacz 56.
Wg. schematu na którym sprawdzałem 58 też jest do podświetlania. Może na niektóre kraje robili włączania przeciwmgielnych już na pozycyjnych a na innych już na drogowych/mijana (56 to zasilanie gdy włącznik świateł jest na dwa razy włączony).
Wg. schematu na którym sprawdzałem 58 też jest do podświetlania. Może na niektóre kraje robili włączania przeciwmgielnych już na pozycyjnych a na innych już na drogowych/mijana (56 to zasilanie gdy włącznik świateł jest na dwa razy włączony).