[B4 2.0 ABT] Słaby prąd akumulatora
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maksymilian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
[B4 2.0 ABT] Słaby prąd akumulatora
Czołem! Mam problem ze prądem. W lutym kupiłem aku 60Ah 600A (alernator 65A), okazało się też mam do wymiany mam regulator napięcia, wymieniłem (Halla)kosztował 45 zł (Bosch jest 2 x droższy). Po wymianie na mierniku pokazywało najwięcej 13,9V. Rozmawiałem z mechanikiem to powiedział, że muszą się też dotrzeć szczotki. Jednak na prąd na odpalonym silniku pokazuje 13,6/7V, wiem bo zamiast zapalniczki mam ładowarkę ze wskaźnikiem napięcia. Czy może być tak, że wrzuciłem za duży aku? Moja Audiula jest najuboższą wersją, dosłownie bez niczego.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Re: [B4 2.0 ABT] Słaby prąd akumulatora
Jak długie odcinki robisz? Może masz ciągle nienaładowany akumulator i stawia duży opór. Ewentualnie sprawdź może nie łączy kabel idący od alternatora na rozrusznika (i dalej na akumulator). Ewentualnie coś w alternatorze padło np. dioda prostująca.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
Pomiar chińskim miernikiem jest miarodajny, jeszcze w zapalniczce to nie będę tego komentował ...
Po drugie napięcie prawidłowe jest od 13,8V
Po drugie napięcie prawidłowe jest od 13,8V
-
- Forum Audi 80
Raczej jeżdżę wokół komina 10 km +/- (sklep dom) , ale jeżdżę w tygodni z kilka razy po 70/80km.
- Promacio
- Forum Audi 80
- Model: Audi 80 B3
- Silnik: 1.8 PM
- Kontakt:
Kolego wsadz inne aku i zobacz czy bedziesz miec ten sam efekt. Pozatym sprawdz jaka masz diode zielona lub biala tam w dziurce od akumulatora jak czarno to lipa i nowe aku potrzebne. Wez multimetr i mierz.
- Promacio
- Forum Audi 80
- Model: Audi 80 B3
- Silnik: 1.8 PM
- Kontakt:
Super to aku masz wyeliminowane.
Jak moge spytac to czemu halla wymieniales ? Przerywal, nie odaplal samochod czy co sie dzialo ? Wymiana halla pomogla ?
I prosze specyzuj co za problem z tym pradem masz... slabo kreci przy odpalaniu ? Daj znac co masz na mysli....
Jak moge spytac to czemu halla wymieniales ? Przerywal, nie odaplal samochod czy co sie dzialo ? Wymiana halla pomogla ?
I prosze specyzuj co za problem z tym pradem masz... slabo kreci przy odpalaniu ? Daj znac co masz na mysli....
-
- Forum Audi 80
Regulator wymieniłem na firmy Hella, a nie Bosch. Kręcić, kręci normalnie. Chodzi mi o to, że po wymianie nie mam prądu 14,4V, tylko największy 13,8÷9VPromacio pisze: ↑05 mar 2021, 13:59Super to aku masz wyeliminowane.