Witam,
jak ma się sprawa z blokowaniem zaworu za pomocą tłoka w GMP. W ABT podobno zawór za nisko spada, a jak jest w ABK?
[B4 ABK] Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Re: [B4 ABK] Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy
Z tego co wiem to sznurek albo świeca przerobiona na końcowkę powietrza pomocna.
W książce do B3 Hansa Etzold nic nie pisano o braku konieczności podpierania zaworów, a z tego co kojarzę AAD/3A to praktycznie bliźniak ABK.
W książce do B3 Hansa Etzold nic nie pisano o braku konieczności podpierania zaworów, a z tego co kojarzę AAD/3A to praktycznie bliźniak ABK.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
W przypadku powietrza nie blokuje sie w GMP albo przed albo po parę stopni... ale to skojarzysz jakbyś wpuszczał powietrze że GMP jest złym pomysłem.
-
- Forum Audi 80
Początkowym planem była wymiana uszczelniaczy bez pompowania powietrza, jedynie opierając zawór o tłok. Jeden z użytkowników forum robił tak w ADA, ale jeśli nie ma takiej możliwosci to zrobię na sznurek, albo powietrze.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Raczej nie chce mi się wierzyć że wymienił bez podpierania, chyba że ściągnął głowice... W tdi to jest możliwość bo tłok prawie na styk z zaworem ale benzynowe abt abk Ada aah abc mają w gmp duża przestrzeń do zaworu bo komora spalania w głowicy. A nie ma szans by sprężynę zaworowa ścisnąć ponad 3cm...
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
Hejka ja w 1.8 pm i 1.6 ada zmieniałem bez ściągania głowicy podpierając tłokami fakt zawory opadają ale nie na tyle by wypaść w abk nie robiłem ale napewno bym próbował.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marek
- Model: Audi 80 B2
- Silnik: 2,1 WB
Ja wymieniałem w 2.1 WB R5 bez ściągania. Przez przewierconą świecę podawałem powietrze-jakieś 8 bar(książka "Sam naprawiam" podaje minimalne ciśnienie 6 bar)