witam,
otóż, krecąc kluczykiem w stacyjce słychac tylko pyk na przekaźniku i nic... silnik nie drgnie nawet ciutke... wczesniejsza operacja przy której to sie stało to podłączenie kabla od pompy paliwa idący do skryznki bezp. do + akumulatora( równoczesnie podłaczony do plusa i pompy i skrzynki... wiem głupie rozwiązanie.., ale tak to jest jak sie robi auto na mrozie i jest sie wku.. ze pompa nie chce zaskoczyć biorąc prad ze skrzyki bezp... a działa i silnik pali biorąc prąd z saego aku...) co poszło??przekaźnik?? który gdzie dostać??
[b3 JN] nie ma rozruchu, przekaźnik?
Podobny motyw miał kumpel też w B3 Przekaźnik strzelał a silnik ani nie drgnął.
Po wstępnych oględzinach okazał się rozrusznik, odpaliliśmy auto na popych (nie polecam z uwagi na pasek rozrządu) ale nie mieliśmy innego wyjścia. Po regeneracji rozrusznika okazało się że było jakieś mega zwarcie bo akumulator dostał i do niczego się juz nie nadawał.
W twoim przypadku jak masz pogmerane w instalacji może być różnie, ale prawdż czy jest prąd na rozruszniku i na jego cewce.
Po wstępnych oględzinach okazał się rozrusznik, odpaliliśmy auto na popych (nie polecam z uwagi na pasek rozrządu) ale nie mieliśmy innego wyjścia. Po regeneracji rozrusznika okazało się że było jakieś mega zwarcie bo akumulator dostał i do niczego się juz nie nadawał.
W twoim przypadku jak masz pogmerane w instalacji może być różnie, ale prawdż czy jest prąd na rozruszniku i na jego cewce.
Sprawdż bezpiecznik pompy paliwa ( Nr 13). Jeżeli bezpiecznik jest dobry, stawiam że masz walniętą kostkę pod stacyjką, jej pęknięcie daje różne efekty, czasami świecą kontrolki a nie podaje prądu ( styk 52 na rozrusznik), czasami nawet nie zaświeca kontrolki.... Sprawdż/wymień tę kostkę. O jej wymianie było już dużo na Forum..
viewtopic.php?t=9494&highlight=kostka+stacyjka
Audi 80 Klub Polska :: Zobacz temat - [b3 80] Stacyjka wkłąd czy kostka ??
viewtopic.php?t=2273&highlight=kostka+stacyjka
Audi 80 Klub Polska :: Zobacz temat - [80 B4 2.0 ABT] Czy to wina stacyjki ?
Pozdr. Adam
viewtopic.php?t=9494&highlight=kostka+stacyjka
Audi 80 Klub Polska :: Zobacz temat - [b3 80] Stacyjka wkłąd czy kostka ??
viewtopic.php?t=2273&highlight=kostka+stacyjka
Audi 80 Klub Polska :: Zobacz temat - [80 B4 2.0 ABT] Czy to wina stacyjki ?
Pozdr. Adam
chodzi o automat rozrusznika czy inny przekaźnik?Rozrusznik jest łatwo sprawdzić, z przodu jest dostęp do głównego zasilania i wsuwki sterowania,wystarczy kawałkiem przewodu zmostkować zasilanie z wsuwką startu i powinien kręcić.Przekaźnik pompy ma 3 styki więc podaje prąd w 3 miejsca nie tylko na pompę-może tu jest problem(czyszczenie styków)seba1025 pisze:pyk na przekaźniku
dziś prubowałem go z popychu odpalic... no i co sie okazało całkie przypadkiem?, ze nie działają wycieraczki, kierunki,nawiew,no i ten przeklety zapłon..., wsio sie świeci co trzeba na tablicy kontrolnej( czyli liczniku ), swiatła działają, w kabinie też... awaryjne działaja.... nie mam pojecia co... jeszcze jutro sprubuje tą kostke stacyjki zobaczyc... jak to nie to to pojecia nie mam
wyminiłem kostke stacyjki... nic... dalem do elektromechanika bo mnie szlak trafił...
[ Dodano: 2008-01-08, 00:03 ]
okazało sie ze masa sie odkreciła podczas cholowania od silnika, no i co?... nadal nie trybi... otuż pozniej sie okazało ze zagiety wezyk od pompy... do teg dalej nie odpalał...(a wycieraczki jak nie działały tak nie działaja... czasem zaskakuje teraz po wyprostowaniu kabli... no ale jeszcze do rpzeglądniecia wtryski czy sie nie zapiekły i świece bo są obkopcone:/
ps.
taka płenta z mojego doświadczenia:
jesli nie masz zbytnio czasu nie biez sie za to... mimo ze sadzisz ze ci starczy go na styk:P...
pozdrawiam serdecznie...
[ Dodano: 2008-01-08, 00:03 ]
okazało sie ze masa sie odkreciła podczas cholowania od silnika, no i co?... nadal nie trybi... otuż pozniej sie okazało ze zagiety wezyk od pompy... do teg dalej nie odpalał...(a wycieraczki jak nie działały tak nie działaja... czasem zaskakuje teraz po wyprostowaniu kabli... no ale jeszcze do rpzeglądniecia wtryski czy sie nie zapiekły i świece bo są obkopcone:/
ps.
taka płenta z mojego doświadczenia:
jesli nie masz zbytnio czasu nie biez sie za to... mimo ze sadzisz ze ci starczy go na styk:P...
pozdrawiam serdecznie...