Cześć.
Czego używacie przy montażu nowych tulei sanek i wahaczy do przesmarowania gniazd? Wazelina, smar miedziany czy może jeszcze cos innego?
[B4 ABT] Wciskanie tulei sanek i wahaczy.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Re: [B4 ABT] Wciskanie tulei sanek i wahaczy.
Smar silikonowy , mydło w płynie , ludwik , wazelina techniczna , silikon w spray'u
-
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Silnik: 2.0 ABT
Dzięki. A masz jakiś patent na wciskanie tulei sanek? Chodzi mi o te duze przednie... Wszystko idzie równo az do momentu zerwania kolnierza gumowego juz 2 tuleje zerwalem
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Pręt gwintowany i jedna osoba kręci kluczem a druga trzyma pręt żeby równo tulejka wchodziła. Wysmaruj tulejki zaraz po zakupie żeby guma już zaczęła się trochę wcześniej robić bardziej miękka. W sanki to najlepiej poliuretany wstawiać.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
U mnie na prasie po nasmarowaniu smarem silikonowym bez problemu przednie "bałwanki" weszły, tył na sucho.
Wszystkie brałem firmy Febi, jak się tylne okazały szrotem o 0,2 mm za małe to kupiłem Corteco.
Wszystkie brałem firmy Febi, jak się tylne okazały szrotem o 0,2 mm za małe to kupiłem Corteco.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
W niebieskiej akurat jak sanki robiłem , to zainwestowałem w gumy , słaba oszczędność była , bo 50 zł taniej niż poliuretan bym kupił. Tam nasmarowałem je środkiem do pielęgnacji opon ( Black & Black ) jednej ze znanych firm od kosmetyków detailingowych. Weszło bez problemów w gniazda w sankach. Do poliuretanów to mam tube smaru silikonowego i też ładnie wchodzi , tym bardziej że sanki malowane były farbą proszkową i pewnie tam delikatnie zmniejszyła się średnica gniazd.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Teraz przynajmniej kanapowca masz - chyba, że założyłbyś poliuretan o takiej samej twardości i charakterystyce pracy.Krzysiek 84 pisze: ↑19 lip 2021, 23:06W niebieskiej akurat jak sanki robiłem , to zainwestowałem w gumy , słaba oszczędność była , bo 50 zł taniej niż poliuretan bym kupił.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
W obecnym avancie czerwony poliuretan z MPBS wstawiłem plus wahacze , stabilizator , drążki kierownicze. Obecnie nie czuć różnicy żeby jakoś twardo było , poczekam jak to w zimę będzie.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Silnik: 2.0 ABT
Dzięki za pomoc temat ogarnięty.