Avant TDI podejście drugie
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Re: Avant TDI podejście drugie
Póki co jest dobrze , robili na urządzeniu Hawkeye HUNTER 3D
- Sagitari
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Nadwozie: Avant
Pięknie przygotowany zawias Robi super wrażenie dzięki tym czerwonym poliuretanom. Niedawno też dostałem z lakierni proszkowej takie kopytka i miseczki do odbudowy McPhersona - wyglądają jak nówki. W zeszłym tygodniu złożyłem McPhersony z amorami, bardzo przyjemnie się składa takie części. Ciekawy jestem, jak wykonujesz montaż wkładów amortyzatorów do cylindrów obudowy McPhersona - czy wkładasz na sucho po prostu i zakręcasz, czy robisz jakieś wypełnienie tej pustej dylatacji ?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Kolumn nie zakładałem , bo amortyzatory trzymają jeszcze parametry , ale jak będę zmieniać amortyzatory , to w odnowione kolumny wlecą.
Oleju zawsze wlewam do kolumny i później wkład zakładam.
- Sagitari
- Forum Audi 80
I to jest dobre rozwiązanie. Ja wprawdzie wybrałem pastę na bazie miedzi w spreju, wstrzeliłem 400 ml i dodatkowo wysmarowałem amortyzatory, ale olej lepiej wypełni i zabezpieczy cylinder przed kondensatem wilgoci podczas zimy.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Zawsze silnikowego oleju jest pod ręką , to trochę wlać i zaraz wypłynie po włożeniu wkładu.
- xRead
- Forum Audi 80
- Imię: Dawid
- Silnik: 2.0 ABK
Pokaz jak masz zamontowany ten amortyzator skrętu. Jaki koszt takiej operacji i co to poprawilo
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Słabo to widać , lepiej chyba zobrazuje to screen z Etki , mocowania dostałem od kolegi , bo brałem jednocześnie od niego drążki kierownicze i miał zamontowany amortyzator na maglu. Amortyzator kupiłem nowy Febi , 210 zł w sklepie , otwieram pudełko a tam ori Stabilus , gdzie jak pokazywało mi ceny , to 300 zł kosztował taki. Poprawiło się minimalnie podczas jazdy na nierównościach , kierownica nie odbija zbyt mocno , jest to typowy amortyzator , gdzie gwałtownie nie skręcisz kierownicą , tylko to płynnie przebiega.
Dodano po 2 minutach 56 sekundach:
Dodano po 20 sekundach:
Dodano po 24 minutach 28 sekundach:
Dodano po 2 minutach 56 sekundach:
Dodano po 20 sekundach:
Dodano po 24 minutach 28 sekundach:
- xRead
- Forum Audi 80
Może kiedyś gdzieś znajdę to też zamontuje sobie jak tam Audi
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Obecnie śmigam , tankuje w czwartki V power diesel i tyle , niedługo olej będę zamawiać do silnika i filtr oleju , bo już 8 tyś km pykło i czas zmienić , zmieniłem dmuchawę nawiewu , bo w ori valeo już nie zawsze włączała się , szczotki skończyły się. Nową Febi wstawiłem , póki co jest git , rozbiorę może kiedyś te Valeo i wstawie jakieś nowe szczotki. Jutro jadę w plener , więc jakieś jesienne foty wpadną i mała aktualizacja będzie.
- xRead
- Forum Audi 80
Jakie wkłady stosujesz? Sachs? Bo ja montowałem olejowe Sachsa i tam nie było żadnych pierścieni centrujących itd a chłopaki ostatnio tu mówili że w KYB są takowe... Ja mam włożone Sachs ale bez żadnych dystansówKrzysiek 84 pisze: ↑28 cze 2021, 23:14Zawsze silnikowego oleju jest pod ręką , to trochę wlać i zaraz wypłynie po włożeniu wkładu.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Sachs gazowe montowałem i nic oprócz nakrętki nie było więcej w opakowaniu.
- Sagitari
- Forum Audi 80
Też niedawno robiłem na wkładach Sachs i jedyne co było w opakowaniu to tylko nakrętka stabilizująca wkład i oczywiście górna nakrętka na tłoczysko. Niedawno na naszym forum był trochę ten temat ruszany i niektórzy piszą, że wkłady potrafią się luzować, był nawet pomysł z podkładkami gumowymi. Trochę mnie to zmartwiło, że za chwilę może pojawić jakieś stukanie .....
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
Ja kładłem w koło drut miedziany. Co by nie zluzowało się. A potrafią normalnie się wybić jakoś i puka do tego ciężko zlokalizować trochę co to.
- xRead
- Forum Audi 80
Ale jak wybić o czym dokładnie mówisz? Właśnie mi się wydaje że stuka mi amortyzator (Sachs olejowy 50 000km)
Jak wymieniałem teraz Poduszki to zauważyłem że tłoczysko ma. Lekko luz na boki taki ledwo wyczuwalny też tak macie?
- Sagitari
- Forum Audi 80
Dokładnie tak miałem, w zeszłym tygodniu ponownie wyjmowałem kolumnę i poprawiałem. Pomaga też dokręcenie przez sprężynę po uniesieniu auta - kolumna idzie wtedy wystarczająco w dół i można to zrobić między zwojami, ale rozbierałem, żeby dokręcić na nowo z użyciem kleju do gwintów, bo zauważyłem, że ta duża nakrętka dociskająca wkład amortyzatora potrafi się odkręcić.
Po każdym takim dokręceniu warto zrobić znaki flamastrem olejowym i co jakiś czas sprawdzać, czy jest dobrze.