Witam, posiadam 80-tkę B3 16V chciałem wymienić wydech bo jest w kiepskim stanie. Natrafiłem na mały problem z rurą kolektora wydechowego. Z tego co wyczytałem i znalazłem w etce to rura kolektora z 6A i ACE to w zasadzie to samo czyli "893 253 101 BL" które raczej jest niedostępne, z tym że nie za bardzo rozumiem bo w etce 80 B4 jest jeszcze "8A0 253 101 C" które idzie a chociażby w ABK czy ABT, bez problemu idzie dostać to na alledrogo i wygląda na zdjęciach praktycznie tak samo, tylko nie wiem czy faktycznie będzie pasowało. Ktoś z Was jest w stanie sprawdzić lub wie czy "8A0 253 101 C" zagra mi w 6A ?
Mam nadzieję że wspomożecie mnie wiedzą
[2.0 16V 6A/ACE] Dobieranie układu wydechowego/kolektor wydechowy
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
Re: [2.0 16V 6A/ACE] Dobieranie układu wydechowego/kolektor wydechowy
na pewno z abk nie podpasi bo jest inny kolektor wydechowy, nie kombinuj. A co jest nie tak z Twoją rurą ? Nie da się jej naprawić ?
No niestety nie da się jej naprawić bo jest przyspawana do rury, która jest zamiast katalizatora.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
To wytnij tą dospawaną rurę i dospawaj złączkę na śruby. Sporo tych "portek" od ABK czy ABT ma też uszy do przykręcania katalizatora trzymające się na samej rdzy.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Może i wygląd jest taki sam, ale rozmiar średnicy jest inny.. A diabeł tkwi w szczegółach ABT/ABK średnica wewnętrzna 51mm a 6A/ACE 56mm.. Niestety 56mm tylko w firmie gdzieś na zamówienie lub szukanie sprawnej używki. Te średnice już dawno znikły z rynku nawet zamienników brak.