Włącznie świateł po otwarciu samochodu
-
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT+lpg
Włącznie świateł po otwarciu samochodu
Witam. Chciałbym zrobić w b4, tak żeby po przekręceniu zamka/otwarciu pilotem, włączały się światła, tak jak to jest w nowszych samochodach. Potrzebuję jedynie porady, co kupić, jak się za to zabrać i wogole to podłączyć.Dzięki
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Re: Włącznie świateł po otwarciu samochodu
Są do kupienia gotowe moduły: https://allegro.pl/listing?string=DO%C5 ... ING%20HOME tylko pewnie trzeba będzie chwilę pogłówkować aby zapalały się tylko po użyciu pilota. Może odseparowanie diodą wyjścia na kierunkowskaz (aby moduł nie aktywował się po włączeniu kierunkowskazu normalnie) by załatwiło sprawę albo użycie np. wyjście na otwarcie bagażnika.
- Ven0n
- Forum Audi 80
- Imię: Kamil
- Silnik: 2.0 ABT
Re: Włącznie świateł po otwarciu samochodu
Ja u siebie mam z pilota centralny i w momencie jak otwieram/zamykam to jest o tym informacja poprzez 1 lub 2 mignięcia postojówkami, więc z modułu który je wywołuje podłączyłem kabelek prosto do cieńkiego czerwonego kabelka od stacyjki, tego który daje +12v w momencie jak się naciśnie na stacyjkę. Zanik napięcia +12v(w momencie wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki) powoduje zapalenie lampek podświetleniea wnętrza. To najprostszy sposób, jeśli masz jakikolwiek sygnał świetlny informujący o otwarciu/zamknięciu samochodu.
A potem dalej z podświetlenia wnętrza robisz przekaźnik zasilony stałym +12v i sterowany masą z podświetlenia wnętrza i od tego przekaźnika wjeżdżasz kablami tam gdzie chcesz mieć oświetlenie jak np postojówki, nawet idzie samą tablicę rejestracyjną jak u mnie zrobiłem, albo nawet światła mijania jak Ci nie szkoda akumulatora
A potem dalej z podświetlenia wnętrza robisz przekaźnik zasilony stałym +12v i sterowany masą z podświetlenia wnętrza i od tego przekaźnika wjeżdżasz kablami tam gdzie chcesz mieć oświetlenie jak np postojówki, nawet idzie samą tablicę rejestracyjną jak u mnie zrobiłem, albo nawet światła mijania jak Ci nie szkoda akumulatora