Witam wszystkich,
Zabieram się za projekt B4 quattro obecnie 2,8AAH, docelowo v8 4,2 ABZ w quattro. Po drodze w planie wymiana piast na 5x112, zawieszenie itd. Wiec w związku ze sporym przyrostem mocy i momentu wypadałoby to również wyhamować w sensownym tempie. Docelowo auto ma służyć na weekendowe przejażdżki/daily + od czasu do czasu może jakiś wypad na tor się wyszaleć. I tutaj pytanie:
jakie heble do tego wszystkiego ? można zaadoptować praktycznie wszystko ale chciałbym przy tym jak najmniej rzeźby i przy okazji rozsądne koszty, wiec swapy za 8tys odpadają.
Czasy się zmieniają, wiem np o heblach z zaciskami z alfy 166 na przód, ale jakie tarcze ? od czego ? a co z tyłem ? Przybyło nowych modeli wiec i może rozwiązań. Swapów jak mój trochę już u nas w kraju było wiec chętnie posłucham właścicieli czym hamują swoje potworki
Wiem, temat wałkowany setki razy, właściwie to tyle wałkowany ze zgłupieć można.
[B4 2.8 AAH]Q hamulce pod 5x112 na swap do v8
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
Re: [B4 2.8 AAH]Q hamulce pod 5x112 na swap do v8
Najtańsza opcja to włożenie czegoś z S4 B8 albo A8 D3. Ale to wymaga konwersji na 5x112. Można tez pokusić się o zestaw Brembo z Focusa RS mk1 325 gdzie masz 4x108 ale potrzebny będzie dystans do odsadzenia tarczy a dwa, że dorwać zadciski z jarzmem też jest wyzwaniem. Najprościej dorwac zacisk Brembo z Alfy lub Puga 406 Coupe i do tego zrobic adapter. Dopasowac jakieś 330mm z A8 D3 i masz komplet.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jac
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Re: [B4 2.8 AAH]Q hamulce pod 5x112 na swap do v8
Do swapu z A8 D3 np.
https://allegro.pl/oferta/zacisk-zacisk ... 1193770925
potrzeba będzie jeszcze jeszcze osłon aluminiowych, nie wiem też czy mocowania przewodów elastycznych podejdą do oryginalnych sztucerów z B4.
https://allegro.pl/oferta/zacisk-zacisk ... 1193770925
potrzeba będzie jeszcze jeszcze osłon aluminiowych, nie wiem też czy mocowania przewodów elastycznych podejdą do oryginalnych sztucerów z B4.