[B3/B4] Montaż klimatyzacji do wersji bez niej- koniec prac
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Re: [B3/B4] Montaż klimatyzacji do wersji bez niej- koniec prac
Ta czerwona , to czujnik G110 i ECU.. Tylko martwi mnie ten środkowy kabelek nie występował...
Ta zielona z jednym kablem, to zasilanie czujnika wentylatorów do przekaźnika powinno się starą instalacje wywalać a nową z klimą wkładać wtedy druga wtyczka wolna...
Tą czarną za h.... nie kojarzę...
Ta zielona z jednym kablem, to zasilanie czujnika wentylatorów do przekaźnika powinno się starą instalacje wywalać a nową z klimą wkładać wtedy druga wtyczka wolna...
Tą czarną za h.... nie kojarzę...
A te kable do ECU i czujnika muszę być podpięte czy powinno chodzić bez podpinania ? Ten środkowy to nie wiem czy ma być w tej wtyczce bo był wyciągnięty z wtyczki a tu mi pasował. On wychodzi od czerwonej wtyczki przy nagrzewnicy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jarewa
- Forum Audi 80
bez podpięcia będzie działać ale nie zadziała curtoff co zamuli silnik przy przyspieszaniu jak i szybciej uszkodzi sprężarkę.
A jaki kolor kabla co tam włożyłeś?
A jaki kolor kabla co tam włożyłeś?
Jak na zdjęciu żółto czarny , a podpowiedź gdzie dokładnie i jakie miejsce podpiąć odpowiednie kolory pod ECU i pod czujnik
Witam , trochę udało mi się rozszyfrować z schematów i mojej instalacji w sprawie tej kostki czerwonej od przekaźnika 305 i mam parę pytań..
2.kabel niebiesko biały idzie z przekaźnika 305 z nóżki hls czyli według schematu powinien być podpięty do przełącznik temperaturowy środka chłodniczego w układzie klimatyzacji i do przełącznik lampki ostrzegawczej .. pytanie takie same czy musi być to podpięte , ewentualnie gdzie znajdę przełącznik S151 i S47
3.kabel zielono żółty idzie z przekaźnika 305 z nóżki 87 do sprzęgła sprężarki i do diody sprzęgła sprężarki . pytanie co to za dioda V35
4. kabel żółto czarny idzie z włącznika AC i według schematu do ECU tylko pod który pin ? bo według schematu ECU 38 pin nie przewidziano w nim klimatyzacji
5.kabel szaro czarny idzie z przekaźnika 305 z nóżki 87a tez powinien iść do ecu tylko pod który pin ??
korzystam z schematów autodaty może są złe nie wiem, proszę o pomoc jak to rozwiązać moje auto to 80 coupe 92r 2.0 abk schemat ecu znalazlem taki ale nie wiem czy to akurat do tego pomocy
1. kabel niebiesko-żółty idzie z przekaźnika 305 z nóżki HL czyli od poziomu płynu chłodniczego , a na schemacie mam napisane ze do przełącznik lampki ostrzegawczej poziomu płynu chłodniczego i do przełącznik temperaturowy środka chłodniczego w układzie klimatyzacji.. pytanie czy muszę to podpinać czy będzie chodzić bez tego , ewentualnie gdzie znajdę przełącznik S50 i S1512.kabel niebiesko biały idzie z przekaźnika 305 z nóżki hls czyli według schematu powinien być podpięty do przełącznik temperaturowy środka chłodniczego w układzie klimatyzacji i do przełącznik lampki ostrzegawczej .. pytanie takie same czy musi być to podpięte , ewentualnie gdzie znajdę przełącznik S151 i S47
3.kabel zielono żółty idzie z przekaźnika 305 z nóżki 87 do sprzęgła sprężarki i do diody sprzęgła sprężarki . pytanie co to za dioda V35
4. kabel żółto czarny idzie z włącznika AC i według schematu do ECU tylko pod który pin ? bo według schematu ECU 38 pin nie przewidziano w nim klimatyzacji
5.kabel szaro czarny idzie z przekaźnika 305 z nóżki 87a tez powinien iść do ecu tylko pod który pin ??
korzystam z schematów autodaty może są złe nie wiem, proszę o pomoc jak to rozwiązać moje auto to 80 coupe 92r 2.0 abk schemat ecu znalazlem taki ale nie wiem czy to akurat do tego pomocy
Witam ponownie , zostawiam dla potomnych hehe tej kostki z ostatniego posta nie podpinalem nigdzie nawet do ECU i wszystko działa elegancko , przy przyspieszaniu czy dodawaniu gazu sprężarka się rozłącza tak jak ma być , dzięki za pomoc
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Rozumiem, że do komputera silnika nie podłączałeś się nigdzie z klimą i wszystko mimo tego działa bez zarzutu, zgadza się?
- Jarewa
- Forum Audi 80
Bzdury gada nie ma takiej możliwości by działał curt off bez podpięcia do ECU musiał by podłączyć albo ECU albo Sygnał Kickdown z automatu. Ale ten drugi jest gorszym rozwiązaniem
-
- Forum Audi 80
Chyba, że z wyłącznika wysokiego ciśnienia wywala sprzęgło kompresora, ale wtedy raczej co depnięcie byłoby ciężko o wyłączenie za każdym razem.
No i co wtedy bez sygnału byłoby z obrotami jałowymi po załączeniu A/C.
No i co wtedy bez sygnału byłoby z obrotami jałowymi po załączeniu A/C.
-
- Forum Audi 80
Zdobyłem praktycznie cały komplet klimatyzacji z Coupe rocznik 1990 z silnikiem 3A. Czynnik tam był prawdopodobnie R12. Kupując nowe o-ringi nawet oryginalne niestety narażam się na utratę czynnika, gdyby jednak trzeba było załadować R134a. Szukać oryginałów pod ten gaz pewnie będzie żmudne. Dać sobie spokój, zamówić taki zestaw z Allegro i dopasować? https://allegro.pl/oferta/oringi-zestaw ... 0931020888
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
Spuszczaj czynnik , zmieniaj oringi , olej zlej bo inny jest do r134 i ogolnie przerób pod R134
-
- Forum Audi 80
No wiem, dlatego pytam czy te o-ringi sens kupować, bo oryginał pod stary zakładać to moim zdaniem bez sensu.
Docelowo układ ma być napełniony zamiennikiem R12, jednak w pewnym momencie kiedy może się okazać wymiana na R134a to czy węże gumowe trzeba zmieniać?
Docelowo układ ma być napełniony zamiennikiem R12, jednak w pewnym momencie kiedy może się okazać wymiana na R134a to czy węże gumowe trzeba zmieniać?
-
- Forum Audi 80
Orientuje się ktoś czy któryś moduło-przekaźnik z A4 B5 pasuje do B4 2.0?
-
- Forum Audi 80
Już sobie sam odpowiedziałem - brak kilku pinów, czyli nie pasuje lub będzie brak kilku funkcji.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 90 B3
- Silnik: 2.3 NG
Re:
Przekaźnik klimatyzacji o nr 4A0919579C oprócz pinów opisanych wyżej posiada jeszcze trzy dodatkowe piny : K, D i TD. Nigdzie nie mogłem znaleźć schematu opisującego jakie sygnału należy doprowadzić do tych pinów.