[B4] wyciek spod czujnika / włącznik wentylatora chłodnicy
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jac
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
[B4] wyciek spod czujnika / włącznik wentylatora chłodnicy
Koledzy, proszę o podpowiedź.
Zaobserwowałem wyciek spod czujnika / włącznika wentylatora chłodnicy (321959481C). Sączy się powoli, ale mam już tego dość. Zaznaczone poniżej na żółto.
A teraz pytania:
1) Z jaką siłą można to dokręcić nie wyrządzając szkód?
2) Czy po wykręceniu czujnika nie spadnie mosiężna nakrętka w plastikowym boczku chłodnicy?
3) Założyć nową uszczelkę "na sucho" czy też dodatkowo uszczelnić preparatem typu silikon / dirko?
Zaobserwowałem wyciek spod czujnika / włącznika wentylatora chłodnicy (321959481C). Sączy się powoli, ale mam już tego dość. Zaznaczone poniżej na żółto.
A teraz pytania:
1) Z jaką siłą można to dokręcić nie wyrządzając szkód?
2) Czy po wykręceniu czujnika nie spadnie mosiężna nakrętka w plastikowym boczku chłodnicy?
3) Założyć nową uszczelkę "na sucho" czy też dodatkowo uszczelnić preparatem typu silikon / dirko?
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Re: [B4] wyciek spod czujnika / włącznik wentylatora chłodnicy
Jebla si chłodnica więc tylko wymiana pomoże, tam pewnie masz małe pęknięcie niewidoczne..
-
- Forum Audi 80
Wyciek przy włączniku raczej opanowany - wykręciłem stary włącznik i wkręciłem nowszą używkę na masę uszczelniającą.
Niestety pojawił się nowy problem - po zalaniu płynem zaczęło się sączyć spod trójnika króćca wodnego w głowicy.
Wczoraj wymieniłem go na nowy bo stary też sączył - tak wyglądał po demontażu
Po wymianie na nowy Febi 18226 wczoraj było w porządku, a dzisiaj wyciek. Trochę się obawiałem tych wżerów w głowicy i dzisiaj tu pociekło.
Tak wygląda przylgnia króćca w głowicy - nie wiem co tak pożarło aluminium
A więc kolejny problem do rozwiązania.
Niestety pojawił się nowy problem - po zalaniu płynem zaczęło się sączyć spod trójnika króćca wodnego w głowicy.
Wczoraj wymieniłem go na nowy bo stary też sączył - tak wyglądał po demontażu
Po wymianie na nowy Febi 18226 wczoraj było w porządku, a dzisiaj wyciek. Trochę się obawiałem tych wżerów w głowicy i dzisiaj tu pociekło.
Tak wygląda przylgnia króćca w głowicy - nie wiem co tak pożarło aluminium
A więc kolejny problem do rozwiązania.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Nadwozie: Avant
podobne wżery mam u siebie, wleciał nowy oring + trochę vitka i trzyma już 3 rok
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Nowy czujnik z nową podkładką (z tego co pamiętam mosiężna) i spokój na długo.
Jeśli masz często wycieki w dziwnych miejscach to radzę sprawdzić czy płyn się może na którejś świecy powoli pojawia.
Część takich problemów wynika również z kiepskiej jakości części gumowych często znacznie odbiegających od oryginału, choć raczej pojawiają się po pewnym czasie, nie od razu.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
Kup nowy króciec z oringiem , wyjmij oring , posmaruj masa victor reinz , wcisnij oring , reszta masy która wypłynie to posmaruj po uszczelce. Oczyść powierzchnię głowicy i odtłuśc , skręć króciec , zostaw na noc by wyschło i związało , dopiero nastepnego dnia zalej płyn , z tyłu głowicy możesz zrobić to samo , najlepiej wymienic króciec na aluminiowy z B5 passata lub audi z wyjściem na 3 świece żarowe , ale ma tam tez miejsce by włożyć czujnik temperatury płynu 3 pin lub ten duży 6 pin dla aut z klimą.
Dodano po 6 minutach 48 sekundach:
Dodano po 6 minutach 48 sekundach:
-
- Forum Audi 80
Questi – dziękuję. W sklepie nie mieli tego na stanie więc wziąłem Dirko HT od Elringa.
h/k – podkładka pod czujnik / włącznik jest wykonana moim zdaniem z fibry. Świece żarowe wymienione, wokół świec tylko kurz.
Krzysiek 84 – dziękuję za wskazówki. Do oryginalnego króćca (trójnika) wcisnąłem grubszy oring (4 mm) kupiony w Agromie (jakieś 80 groszy), posmarowałem masą Dirko i przykręciłem do głowicy, w której na przylgni miejsca wżerów też lekko posmarowałem masą. Skręcone bez zalewania płynu. Poczeka do jutra.
Poniżej porównanie oringów
Ten na fotografiach trójnik ślicznie pomalowany. Czy to jest z Audi A4 B5 czy też z jakiegoś VW lub Seata z TDI?
h/k – podkładka pod czujnik / włącznik jest wykonana moim zdaniem z fibry. Świece żarowe wymienione, wokół świec tylko kurz.
Krzysiek 84 – dziękuję za wskazówki. Do oryginalnego króćca (trójnika) wcisnąłem grubszy oring (4 mm) kupiony w Agromie (jakieś 80 groszy), posmarowałem masą Dirko i przykręciłem do głowicy, w której na przylgni miejsca wżerów też lekko posmarowałem masą. Skręcone bez zalewania płynu. Poczeka do jutra.
Poniżej porównanie oringów
Ten na fotografiach trójnik ślicznie pomalowany. Czy to jest z Audi A4 B5 czy też z jakiegoś VW lub Seata z TDI?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
B5 passat lub Audi , ale patrz uważnie bo kila rodzai jest tam.
-
- Forum Audi 80
Dzisiaj po drugim śniadaniu poskręcałem wszystko w całość, zalałem płynem i do miasta.
Po krótkim postoju zauważyłem dwie małe plamki pod autem. Okazało się że tym razem był wyciek przy opasce na wężu do chłodnicy. Poluzowałem ją, obróciłem, skręciłem jeszcze raz i przestało. Jednak aby mieć pewność, po zmierzeniu średnicy na wężu dobrałem profesjonalną opaskę zaciskową GBS w rozmiarze 36-39. Teraz nastała "suchość".
Przy czujniku / włączniku wentylatora od wczoraj też sucho.
Po krótkim postoju zauważyłem dwie małe plamki pod autem. Okazało się że tym razem był wyciek przy opasce na wężu do chłodnicy. Poluzowałem ją, obróciłem, skręciłem jeszcze raz i przestało. Jednak aby mieć pewność, po zmierzeniu średnicy na wężu dobrałem profesjonalną opaskę zaciskową GBS w rozmiarze 36-39. Teraz nastała "suchość".
Przy czujniku / włączniku wentylatora od wczoraj też sucho.
-
- Forum Audi 80
Edycja / update
Jednak spod opaski GBS też się sączył płyn, więc powróciłem do rozwiązania z opaskami norma 30-45. Tym razem jednak dałem dwie opaski, obrócone do siebie i rozstawione po przeciwnych stronach węża. Trzeci dzień bez wycieków. Uff...
Jednak spod opaski GBS też się sączył płyn, więc powróciłem do rozwiązania z opaskami norma 30-45. Tym razem jednak dałem dwie opaski, obrócone do siebie i rozstawione po przeciwnych stronach węża. Trzeci dzień bez wycieków. Uff...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Coś mi się nie podoba, że co rusz masz gdzieś wycieki.
Zrób test na obecność CO2 w płynie chłodniczym.
Zrób test na obecność CO2 w płynie chłodniczym.
-
- Forum Audi 80
Specjalnie na znanym portalu aukcyjnym kupiłem tester szczelności głowicy. Auto przejechało trasę ponad 120 km.
Podłączyłem tester, silnik pochodził na wolnych obrotach ponad minutę, potem nawet "gazowałem" i odpuszczałem - kolor płynu bez zmian, czyli jest w porządku. Poza tym kolor płynu w zbiorniku wyrównawczym też się nie zmienił od wymiany.
Sądzę, że te wycieki to po prostu "ze starości" lub błędów eksploatacyjnych / montażowych poprzedników.