Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0E ABK]problem na gazie

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
esox57
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0E ABK]problem na gazie

Post autor: esox57 » 10 lut 2007, 17:13

Witam wszystkch. Niedawno kupilem B-4 z 94 r. 2.0 b+g 115 KM i mama delikatny problem z gazem. Mianowicie odpalam na benzynie grzeję silnik do min 55 st. i przełączam na gaz przekraczając 2000 obr. Teoretyczie jest dobrze no może silnik pracuje mniej równo niż na pb i ruszam.Jest tak jakby mniej gazu pod nogą niż na benzynie i w momencie doadania gwałtowniej gazu strzela i gasnie. Odpalam na benzynie i jest ok. Na gazie za każdym razem ta sama historia. Parę dni temu byl sprawdzony przepływomierz i jest ok. wymieniony czujnik temperatury przepływu powietrza, świece nowe, kable nowe, palec rozdzielacza i kopułka też. Prawdopodobnie następny do wymiany jest czujnik halla.Czy ten czujnik może być odpowiedzialny za te wybryki na gazie. Pomóżcie.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2007, 18:09 przez esox57, łącznie zmieniany 1 raz.

mrx1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mrx1983 » 10 lut 2007, 17:53

zobacz czy jak ci sie przelaczy na gaz czy reduktor jest lekko cieply?? jak nie to moze ci sie za wczesnie przelaczac na gaz

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 10 lut 2007, 19:39

Witam. Jeżeli na benzynie Twój motorek pracuje bez problemów i osiąga wysokie obroty, a przy tym nie strzela to nie szukaj przyczyny w czujniku Halla. One nie psują sie tak często. Nie wydawaj niepotrzebnie kasy. Przy okazji omawiania instalacji elektrycznej to warto byś sprawdził statyczny punkt ustawienia zapłonu - ostrzegam, że byle mechanik samochodowy może mieć problem z jego ustawianiem. Szukaj przyczyny najprawdopodobniej w źle wyregulowanej instalacji gazowej. Miałem podobne problemy i po wielu próbach pozostałem przy instalacji z kompensacją. Pozdrawiam.

esox57
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: esox57 » 11 lut 2007, 12:05

Sugerując iż może to być czujnik halla zapomniałem dodać, że podskakuje mi wskazówka obrotomierza i nie jest to falowanie obrotów ( motor na benzynie pracuje nienagannie), ale krótkie podskoki wskazówki o jakieś 5-7 mm. Jest to zauważalne jedynie nawolnych obrotach na luzie. Wykluczam jakiekolwiek inne przyczyny typu brak, masy, przewody itp.Sprawdzone u dobrego mechanika.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 11 lut 2007, 21:00

Witam. Skoro obroty silnika Ci nie falują a jedynie wskazówka obrotomierza zmienia pulsacyjnie swoje położenie, to przyczyny upatruj w połączeniach elektrycznych pomiedzy komputerem sterujacym a obrotomierzem. Komputer sterujący o ile dobrze pamiętam na podstawie impulsów z czujnika Halla wypracowuje sygnał o obrotach silnika i dostarcza go do licznika. Popatrz jeszcze na schemat, ale według mnie to masz uszkodzony obrotomierz, bądź połączenia pomiedzy komputerem a licznikiem (zakładam, że komputer jest sprawny). Jak masz za dużo kasy i chcesz koniecznie kupić ten czujnik, to Cię nie wzbraniam a ja założę się o przysłowiowa flaszkę, że to nie jego wina. Napisz cos więcej o tym podskakiwaniu wskazówki. Czy jest to przypadkowe i czy zależy od temperatury, bądź wibracji. Przyczyna może byc również zwarcie części uzwojenia cewki ustroju pomiarowego obrotomierza. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2007-02-11, 21:04 ]
A-ha, jeżeli chcesz sprawdzic mechanika to zapytaj go z którego PIN-u komputera wychodzi sygnał o obrotach silnika - bedziesz wiedział czy Ci sprawdził . W moim aucie jest to Pin 18. :->

esox57
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: esox57 » 13 lut 2007, 19:41

Witam ponownie.Chciałbym zakomunikować wszem i wobec iż odpuścilem czepianie się czujnika halla, wymienilem filterek gazu drobna regulacja u dobrego mechanika i autko mruczy az milo. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 16 lut 2007, 12:17

i o to chodzi

kubabart
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kubabart » 01 gru 2013, 15:11

po zakupie mojej małej miałem podobnie -pomogła sama regulacja gazu:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl