Tak jak w temacie, mam w aucie taki alternator jak załączony na obrazku, ale nie widzę na nim nigdzie numerów ani innych danych. Patrząc po aukcjach wychodziłoby, że to alternator 90A 14V, przy czym moje ABT to totalna bieda w korbotroniku.
Tak czy owak, przyszła już pora na wymianę regulatora napięcia i tak się zastanawiam, jaki powinien tam być. Dotychczas był jakiś niewiadomego pochodzenia 12V, jeśli wierzyć napisom. Jak patrzę na coś lepszego typu Hella czy Bosch to wszystkie mają napięcie robocze 14V.
Może mi ktoś doradzić, co należy tam wsadzić, aby wszystko działało poprawnie? Dodam, że nie znam się na elektryce, więc w miarę łopatologicznie prosiłbym.
[B4 ABT] Jaki regulator do alternatora
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Re: [B4 ABT] Jaki regulator do alternatora
Napięcie 12V to takie umowne napięcie w instalacjich samochodowych gdzie w rzeczywistości dopuszczalne jest podczas pracy alternatora 13,7-14,3V. Raczej ten z napisem 12V nie będzie ładował z takim napięciem, bo nawet sprawny akumulator powinien mieć ponad 12,5V.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT+lpg
Re: [B4 ABT] Jaki regulator do alternatora
Wielkie dzięki, kupiłem taki 14V, przynajmniej z pudełkiem, a nie jakiś no name.