Siemka.
Mam problem... Od pewnego czasu zauważyłem:
- spadek wydajności silnika (dłużej się rozpędzam i raczej tych 90 kucy pod maską już nie mam)
- (to bardziej wyczułem) zapach niedopalonej mieszanki z silnika
Jako straszny nowicjusz w tych tematach proszę Was o poradę.
Co to może być?
Jakie będą zbliżone koszty napraw/czy potrzebny jest nowy silnik (jak przeczytałem na jednym z artykułów, które czytałem)?
Jak bardzo szkodzi silnikowi jego dalsza eksploatacja (pomijając już większe spalanie, bo tego się domyśliłem)? Tia... Do pracy trzeba dojeżdżać.
Dodam, że dziś przy większych obrotach, gdy ,,uciekałem", by nie wymusić to zauważyłem w lusterku, że niestety mam biały dym z wydechu (miałem wtedy wysokie obroty (ponad 2000) jeśli to coś znaczy.
Z góry dziękuję za pomoc.
Szerokiej i bezpiecznej drogi!
Potrzebna porada Audi 80 1.9 TDI
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Re: Potrzebna porada Audi 80 1.9 TDI
Na początek pod komputer diagnostyczny podpiąć i sprawdzić parametry pracy silnika , teraz przy tych temperaturach odczuwalny jest spadek mocy. Poczyniłeś jakieś kroki by wyczyścić dolot i zaślepić egr ???
Za dużo to nie pomoże , ale zawsze coś.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jan
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 WN
Re: Potrzebna porada Audi 80 1.9 TDI
Żadnych takich kroków nie podjąłem. Nawet nie wiedziałem, że takie coś można zrobić :O Jednak teraz jak już chociaż wiem, że można coś zrobić to jasne, że się tym zainteresuję. Na diagnostykę też wiem, że będę musiał się udaćKrzysiek 84 pisze: ↑21 lip 2022, 21:45Na początek pod komputer diagnostyczny podpiąć i sprawdzić parametry pracy silnika , teraz przy tych temperaturach odczuwalny jest spadek mocy. Poczyniłeś jakieś kroki by wyczyścić dolot i zaślepić egr ???