Audi 80 B4 brak klaksonu po remoncie
-
- Forum Audi 80
- Imię: Dominik
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK
Audi 80 B4 brak klaksonu po remoncie
Jakiś czas temu oddałem 80tke B4 na warsztat do remontu silnika. Sam remont został wykonany dobrze, zgodnie z oczekiwaniami. Natomiast po tymże remoncie przestał działać klakson w moim samochodzie. Dokonałem oczywiście wstępnych oględzin aby zobaczyć co może być nie tak. Sprawdziłem kable przy kierownicy - wszystko tu jest ok, wszystko jest poprawnie podpięte i przechodzi prąd. Sprawdziłem sam klakson podpinając go na krótko i również jest sprawny. Wypiąłem z niego wsuwki aby sprawdzić miernikiem co jest nie tak. Masa oczywiście do masy, odpalam zapłon i przykładam plus do pierwszej wsuwki. Rezultat - napięcie 0.07V. Przykładam do drugiej wsuwki - napięcie 0.07V. Przykładam do trzeciej wsuwki - napięcie 0.07V. Przykładam do czwartej, ostatniej wsuwki - napięcie 0.07V. Miernik oczywiście jest sprawny, zresztą sprawdzałem na dwóch i rezultat ten sam. Sprawdziłem też przekaźnik i przy naciśnięciu klaksonu nie cyka. Natomiast w środku wygląda w zasadzie jak nowy, nie widać jakichkolwiek uszkodzeń, także nie wiem, czy brak cykania wynika z jego uszkodzenia, czy coś w kabelkach jest srogo namieszane. Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak, gdzie szukać dalej problemu?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Re: Audi 80 B4 brak klaksonu po remoncie
Kierownica była zdejmowana?
Zobacz w gnieździe przekaźnika gdzie masz oznaczenie 33 czy masz plus po zapłonie i 34 stały plus.
Zobacz w gnieździe przekaźnika gdzie masz oznaczenie 33 czy masz plus po zapłonie i 34 stały plus.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Dominik
- Silnik: 2.0 ABK
Re: Audi 80 B4 brak klaksonu po remoncie
Problem został rozwiązany. W wolnym czasie zabrałem się za dalszą walkę. Sprawdziłem gniazdo przekaźnika i prąd był poprawny. Rozebrałem kierownice i złożyłem całość jeszcze raz, przy okazji sprawdzając jeszcze raz wszystkie kable i czyszcząc - nie przyniosło żadnego efektu. Dorwałem na podmianę używany ale sprawny przekaźnik. Wsadziłem go i... Klakson zadziałał. Już byłem gotowy żeby szukać i kupić nowy, ale wsadzilem znowu stary i z ciekawości nacisnąłem klakson. I na starym też nagle zaczął działać. Szczerze nie mam pojęcia co mu odbiło, bo wcześniej go wyciągałem i wkładałem kilka razy i bez żadnego rezultatu. A teraz działa już ponad tydzień bez żadnych problemów.