Witam serdecznie. Jestem tu nowym użytkownikiem i chciałbym zaczerpnąć trochę wiedzy. Zakupiłem Audi 80 b4 1.9 tdi i chcę ja odświeżyć oraz odbajerzyć. Dokupiłem manualna klimę i chciałbym dowiedzieć się paru szczegółów. Czy jest możliwośc porozmawiania z kimś kto ma ogarnięty temat przez telefon? Wiem że jest tu sporo ale nigdzie nie ma odpowiedzi na nurtujące mnie pytania a nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu. Z góry bardzo dziękuję i czekam na info.
Tomek
Dołożenie klimatyzacji Audi 80 b4 1.9 TDI
-
- Forum Audi 80
- Imię: Tomek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marek
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
- Kontakt:
Re: Dołożenie klimatyzacji Audi 80 b4 1.9 TDI
odezwij się do kolegi Jugo polecam-lub-nie-klubowicza/mechanika-i- ... 73-90.html
-
- Forum Audi 80
- Imię: Tomek
- Silnik: 1.9 1Z
Dziękuję za podpowiedź
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Silnik: 2.3 NG
Jak to pytaj tutaj. Choć ja jedynie przekładałem klimę z manualnej na klimatronik.
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
Co chcesz wiedzieć ? Pierwsze rok auta i klimy. Do 93r były na czynnik R12 a dopiero 94 na 134a i taka powinna Cię interesować. Idzie to zrobić bez ściągania deski, choć łatwo nie jest.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
Niestety, nie da się. Nie mieści się parownik.
No chyba, ze rozpołowimy obudowę, ale z racji wieku i sposobu uszczelnienia może być ciężko ją potem na aucie z powrotem złożyć.
Zrzucanie dechy to żadna tragedia.
- dzikx
- Forum Audi 80
- Imię: Jurek
- Model: Audi 90 B4
- Silnik: 1.6 ADA+lpg
Mówię że się da. Tak samo jak wymienić nagrzewnice w aucie z klima bez spuszczania gazu.
Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
Kilka spinek i się rozczepia. Oczywiście przy wersji manualnej. Klateonik zajmuje więcej miejsca.
Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
Kilka spinek i się rozczepia. Oczywiście przy wersji manualnej. Klateonik zajmuje więcej miejsca.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
- Nadwozie: Avant
Może jak masz Diavię
Całą kastę parownika jak rozbierzesz, to może może... ale to tak stare plastiki i do tego mogą być już z racji wieku i przebiegu gumą "spieczone" do parownika, że już bym się w to nie bawił.
Jako całość zespół parownik z dmuchawą na 100% tego nie zamontujesz bez ściągania deski - rury parownika na to nie pozwalają.
Ćwiczyłem to, a finalnie deska była jednak do demontażu.
Zespół klapy+nagrzewnica zostają wtedy oczywiście na aucie, jeśli tam jest wszystko sprawne.
Całą kastę parownika jak rozbierzesz, to może może... ale to tak stare plastiki i do tego mogą być już z racji wieku i przebiegu gumą "spieczone" do parownika, że już bym się w to nie bawił.
Jako całość zespół parownik z dmuchawą na 100% tego nie zamontujesz bez ściągania deski - rury parownika na to nie pozwalają.
Ćwiczyłem to, a finalnie deska była jednak do demontażu.
Zespół klapy+nagrzewnica zostają wtedy oczywiście na aucie, jeśli tam jest wszystko sprawne.