Witam!
Niedawno stałem się posiadaczem A6 C5 z tipem. Kupiłem bo się trafiło w dobrej cenie, normalnie nie dałbym się na to dziadostwo namówić
Olej prawdopodobnie jest ori i smoła straszna. Główny objaw to szarpnięcie przy wbijaniu wstecznego ( nie zawsze ), no i czasami tak jakby chciała zmienić bieg, po czym się rozmyśla (przeważnie tak w zakresie 2700-3000obr).
Zasadniczo da się z tym jezdzić, jednak trochę to irytuje. W wymianę oleju mogę zainwestować, natomiast raczej nie chciałbym inwestować w skrzynię bo ten egzemplarz jest od wożenia gratów po budowach
I tutaj pytanie czy wymiana oleju może zaszkodzić ?
Opinie na temat wymiany oleju w skrzyni po internetach można znaleźć takie jakie się chce. Jedni mówią że się popsuje inni że pomoże Mnie tak na chłopski rozum nie chce się wierzyć że coś się może popsuć przez spuszczenie oleju i wlanie świeżego... No chyba że ludzie nie taki olej leją i dlatego takie problemy mają ?
[tiptronic] wymiana oleju
-
OnlineLeo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
Re: [tiptronic] wymiana oleju
Zależy który tip. Wymieniaj olej na taki jaki ma być, kupiłeś szrocik to trzeba ryzykować.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Kociemb
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Prawdę mówiąc lepiej jeździła ta skrzynia po 2kkm mam wrażenie że się pogorszyło. Olej lać Ori czy są jakieś godne uwagi zamienniki ?
-
OnlineLeo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
5hp19 , zobacz w necie jakie są opinie. Nie znam sie na automatach za bardzo.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Kociemb
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Mnie tylko zastanawia jaki jest powód tego że po wymianie oleju taki automat się potrafi całkiem wysypać... Nawet po ogłoszeniach widziałem że było kilka sztuk po wymianie oleju gdzie skrzynia pracowała w trybie awaryjnym... Pytanie czy ludzie olej leją jakiś nie taki jak trzeba czy może jakąś chemią niepotrzebnie płukają? Czy może po prostu jest takie ryzyko że tak się stanie i tyle?