[Audi 80 b4] Wymiana wentylatora nawiewu.
- mikolajmm
- Forum Audi 80
- Imię: Mikołaj
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Re: [Audi 80 b4] Wymiana wentylatora nawiewu.
A czy to normalne, że te złącza przy samym wentylatorze (te w gumkach) są gorące/parzące jak się używa go przez dłuższą chwilę na 4 biegu (wentylator pod klimę)?
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Nienormalne, przyczyn może być kilka, od uszkodzenia silnika i zwiększony pobór prądu po uszkodzone złącza. Pierwsze to pomiar pradu i przeliczenia czy się moc zgadza jak się zgadza to trzeba wymienić złącza.
- mikolajmm
- Forum Audi 80
- Imię: Mikołaj
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
A ile tam powinno iść amper?
Silnik trochę ma, tak z ponad połowa szczotek zużyta (niezły pył był w środku jak przedmuchiwałem), może łożyska duży opór stawiają, niestety nie mam porównania z nowym, sprawnym.
Silnik trochę ma, tak z ponad połowa szczotek zużyta (niezły pył był w środku jak przedmuchiwałem), może łożyska duży opór stawiają, niestety nie mam porównania z nowym, sprawnym.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
Około 10-13A zalezy czy na zapłonie czy na opalonym silniku. Bynajmniej powyżej 15A trzeba by było wsprawdzić stan silnika lub wymienić. Ale jak masz w normie to wymiana złacz konektorów.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jac
- Silnik: 1.9 1Z
Tak trochę OT, ale blisko tematu.
Sierpień 2020 roku. Wentylator nagle przestał działać. Po dwóch dniach ożył na trochę i znowu przestał kręcić.
Kupiłem nowy, przyjechałem do garażu, demontaż schowka, wymontowanie starego wentylatora. Był mocno zabrudzony i oprószony kurzem i pyłem ze szczotek i wirnika.
Na początek przedmuchałem go, oczyściłem, sprawdziłem że szczotki jeszcze sięgają...
Podłączyłem do wtyczki - silnik kręci. Złożyłem z powrotem, oryginał (Valeo) i tak śmiga już ponad 3 lata
Sierpień 2020 roku. Wentylator nagle przestał działać. Po dwóch dniach ożył na trochę i znowu przestał kręcić.
Kupiłem nowy, przyjechałem do garażu, demontaż schowka, wymontowanie starego wentylatora. Był mocno zabrudzony i oprószony kurzem i pyłem ze szczotek i wirnika.
Na początek przedmuchałem go, oczyściłem, sprawdziłem że szczotki jeszcze sięgają...
Podłączyłem do wtyczki - silnik kręci. Złożyłem z powrotem, oryginał (Valeo) i tak śmiga już ponad 3 lata
A czy polecacie jakiś zamiennik ? bo ori valeo wytrzymało 25 lat a zamiennik ledwo 2 lata i szczotki zrobiły papa XD i niestety stare valeo dziś postanowiło się rozsypać doszczętnie uwaliło łopatki nie wiadomo czemu może starość
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
Febi mam u siebie ze 2 lata chyba.