Problem pierwotny:
Świeci (cały czas) kontrolka Airbag - zdejmowałem kiedyś kierownicę z poduszką bez odłączania aku.
Problem wtórny:
Brak komunikacji do sterownika Airbag - nie mam jak odczytać i skasować błędu
Interfejs Viaken USB KKL + VAG_COM 4.09 / VCDS Lite 1.2
Zarówno w trybie Auto-Scan i indywidualnym łączy się tylko z adresami:
01 - ECU
03 - ABS
Natomiast brak odpowiedzi ("No response from the controller") z pozostałych
15 - Airbag
25 - Immobilizer
Oczywiście spróbuję jeszcze połączyć się na krótko, muszę tylko do niego się dostać, z tego co dało się wyczytać tu i tam sterownik poduszek jest w konsoli środkowej gdzieś pod popielniczką.
Może macie jakieś pomysły zanim zacznę kopać w konsoli ?
Kilkukrotnie trafiłem na poradę na różnych forach (np Passata B5) że sterownik ABS potrafi blokować komunikację do airbag, wyciągnąłem więc bezpiecznik 31 od ABS, ale bez rezultatu - airbag dalej nie odpowiada.
Dlaczego nie odpowiada też immobilizer? Czy to jakiś trop?
Za jakiekolwiek podpowiedzi będę niezmiernie zobowiązany.
pzdr
kapitan
[B4 1.9TDI 1Z] Sterownik airbag - brak komunikacji przez OBD
Re: [B4 1.9TDI 1Z] Sterownik airbag - brak komunikacji przez OBD
Problem rozwiązany.
Do połączenia ze sterownikiem airbag w tej generacji potrzebna jest ...cierpliwość.
Proces zestawiania połączenia wygląda następująco:
Przy pierwszej próbie połączenia (niezależnie od ustawienia "Start Baud") dostaniemy info - brak odpowiedzi ("No Response from Controller") Następnie dostaniemy info o tym, żeby wyłączyć zapłon
("...you MUST turn the ignition off now...") Następnie odczekać 30 sek przed podjęciem kolejnej próby połaczenia W manualu (VAG-COM User manual Version 409.0) jest nawet wzmianka na ten temat:
...In addition, if VAG-COM has any difficulties connecting to the airbag, you may see a screen like this. If you see this screen, please do exactly what it tells you!..
Po ośmiu taki cyklach (próba połączenia / wyłączenie zapłonu i odczekanie 30sek ) udaje się zestawić połączenie.
Domyślam się, że wyłączanie / włączanie zapłonu potrzebne jest żeby wymusić "restart" sterownika Airbag po każdej nieudanej próbie połączenia.
Na zrzucie poniżej widoczny licznik/indeks prędkości transmisji "Baud", który zwiększa swoją wartość przy każdej kolejne próbie. Pierwsza próba ma "Baud 00"
a przy "Baud 08" połączenie się zestawia. Nie znalazłem nigdzie informacji na jaką prędkość transmisji przekłada się "Baud 08". Mam nadzieję, że się przyda.
Czy macie inne doświadczenia w tym temacie?
pzdr
kapitan
Do połączenia ze sterownikiem airbag w tej generacji potrzebna jest ...cierpliwość.
Proces zestawiania połączenia wygląda następująco:
Przy pierwszej próbie połączenia (niezależnie od ustawienia "Start Baud") dostaniemy info - brak odpowiedzi ("No Response from Controller") Następnie dostaniemy info o tym, żeby wyłączyć zapłon
("...you MUST turn the ignition off now...") Następnie odczekać 30 sek przed podjęciem kolejnej próby połaczenia W manualu (VAG-COM User manual Version 409.0) jest nawet wzmianka na ten temat:
...In addition, if VAG-COM has any difficulties connecting to the airbag, you may see a screen like this. If you see this screen, please do exactly what it tells you!..
Po ośmiu taki cyklach (próba połączenia / wyłączenie zapłonu i odczekanie 30sek ) udaje się zestawić połączenie.
Domyślam się, że wyłączanie / włączanie zapłonu potrzebne jest żeby wymusić "restart" sterownika Airbag po każdej nieudanej próbie połączenia.
Na zrzucie poniżej widoczny licznik/indeks prędkości transmisji "Baud", który zwiększa swoją wartość przy każdej kolejne próbie. Pierwsza próba ma "Baud 00"
a przy "Baud 08" połączenie się zestawia. Nie znalazłem nigdzie informacji na jaką prędkość transmisji przekłada się "Baud 08". Mam nadzieję, że się przyda.
Czy macie inne doświadczenia w tym temacie?
pzdr
kapitan
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Mi tam bez problemu łączyło się poprzez VAG com , teraz vcds używam i też bez problemu , nawet przy połączeniu z Ecu nie muszę zmieniać wartości Start Baud na 240.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Nigdy nie miałem problemu z połączeniem się. Obstawiam więc problem z urządzeniem a nie programem. Pozdrawiam