AUDI 80 2.0 ABK NIERÓWNA PRACA SILNIKA
-
- Forum Audi 80
- Imię: Filip
- Model: Audi 90 B3
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
AUDI 80 2.0 ABK NIERÓWNA PRACA SILNIKA
Witam, mam problem z silnikiem, sytuacja wygląda następująco. Auto na zimnym idzie dobrze, można pojezdzić, po chwili jak sie zagrzeje zaczyna wariować. Wolne obroty skaczą, silnik wibruje i się zaczyna dławić. Dodam że rzeczy wymienione już to, pompa paliwa, kopułka aparatu z palcem, nowe przewody, nowe świece, nowy czujnik temperatury niebieski, zmieniłem przepływomierz( przed auto nie chodziło prawie w ogóle), silniczek krokowy też powinien być sprawny(mam drugi na podmianke i tu i tu ten sam problem), wtryski też powinny być sprawne bo auto było sprawdzane na innych i to samo. Możliwe żeby to była wina cewki albo czujnika halla?
- litlesnek
- Forum Audi 80
- Imię: Jarosław
- Model: Audi 80 B3
- Silnik: 1.8 PM
Re: AUDI 80 2.0 ABK NIERÓWNA PRACA SILNIKA
Jedynie podpięcie pod VAG’a ABK..
- bary6798
- Forum Audi 80
- Imię: Kacper
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.0 ABK
Jakiej firmy niebieski czujnik? Ja kupiłem z helli i po dwóch dniach zaczął wariować. Możesz znaleźć jakie na nim mają być opory i go sprawdzić albo kupić nowy innej firmy. Jak kolega wyżej wspomniał o vagu to jeżeli mieszkasz niedaleko Bielska Białej to możesz podjechać, tylko wcześniej korzystałem z niego jedynie do odczytywania błędów i wyprzedzenia zapłonu więc nie jestem w nim biegły
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
Ja bym proponował pomierzyć sondę lambda albo odłączyć jej przewód sygnałowy i część idącą we wiązkę silnika połączyć z masą. ABK tak ma że jak widzi napięcie z sondy czyli stan dużo paliwa to potrafi bardzo długo zubażać paliwo zanim złapie błąd.
-
- Forum Audi 80
Dzięki Panowie za porady, jeszcze natrafiłem na jedną rzeczy Czujnik położenia przeputnicy jutro będę go sprawdzał i dam znać jak go wymienie czy auto zaczeło hulać
-
- Forum Audi 80
- Imię: Hubert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Witam! Podepnę się pod temat bo ja też mam cały czas problem z nierówna praca silnika. Nie zawsze ona występuje ale cały czas daje się to odczuć . Rozrząd dobrze ustawiony i zapłon też raczej. Bynajmniej kupiłem sprzęt i ustawiałem sam zgodnie z procedurą . Pistolet bez regulacji i znaku za zerem nie było ale mniej więcej te ok 6 stopni ustawione. Ostatnio nowe świece NGK bur6et i kable z beru założone. Kopułka przeczyszczona i palec. Nie wiem gdzie tu jeszcze szukać ?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Łukasz
To teraz kompa i skanuj, sprawdzaj odczyty czujników, czasy wtrysków itd., czasem padnięta sonda w tym silniku nie daje jakiejś dużej różnicy w spalaniu, a silnik zaczyna pracować nierówno.
Digifant to wbrew pozorom już nawet dość kumaty system, zawiera autoadaptację, kasowanie również do ustawień początkowych i pamięć błędów.
Gaz też potrafi skaszanić pracę układu, a np. puszczający LPG do kolektora reduktor totalnie rozjeżdżać mapy, tak jak to ja miałem.
Digifant to wbrew pozorom już nawet dość kumaty system, zawiera autoadaptację, kasowanie również do ustawień początkowych i pamięć błędów.
Gaz też potrafi skaszanić pracę układu, a np. puszczający LPG do kolektora reduktor totalnie rozjeżdżać mapy, tak jak to ja miałem.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Hubert
Sonda ponad rok temu na bosch nowa zmieniona. Jak kupiłem auto to wogole po rozgrzaniu nie chciało jechać i było najgorszą padaka jaka miałem a teraz jest w miarę ok. Kosmetyka trochę została jak to w klasyku zawsze coś…
Dodano po 5 minutach 53 sekundach:
Co do spalania to w miarę ok bo było ostatnio trochę większe bo ok 11 LPG . A po wymianie świec
i przewodów w 10 spoko się mieści
Dodano po 5 minutach 53 sekundach:
Co do spalania to w miarę ok bo było ostatnio trochę większe bo ok 11 LPG . A po wymianie świec
i przewodów w 10 spoko się mieści
-
- Forum Audi 80
Panowie mam nowe informacje dotyczące wozu, które mam nadzieje w czymś pomogą. Problem wygląda tak falowanie sie uspokoiło ale auto po zgaszeniu i odpaleniu przez jakiś czas nie reaguje ani troche na gaz, nie da sie jechać autem nie wkręca się obroty stoją, i dopiero po paru minutach auto się budzi i już jezdzi bez najmniejszego problemu, czego to moze byc wina?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
Jak wyżej pisałem sonda lambda. Ale zanim kupisz odłącz i najlepiej połącz jej wejście (ten pojedynczy konektor od niej) do masy.
-
- Forum Audi 80
Kolegha miał racje, wina sondy lambdy wymieniona i autko śmiga aż miło dziękuje Wam za pomoc!