Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

adapter podstawy akumulatora

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Sando
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jac
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

adapter podstawy akumulatora

Post autor: Sando » 14 lut 2025, 13:55

Mam pytanie do forumowiczów dotyczące mocowania akumulatora.
Po kupnie auta zauważyłem, że pomimo mocnego dokręcenia listwy zaciskowej akumulatora 893803219, nadal mógł się przemieszczać na boki i trochę do góry. Na początku poradziłem sobie podkładając zwiniętą kilka razy szmatkę pod tą blaszkę mocującą. Było już lepiej, ale z tyłu nadal akumulator się ruszał.
W końcu (chyba po 3 latach) przypadkowo na skupie złomu udało mnie się znaleźć na palecie akumulatorów, taki który posiadał te plastikowe adaptery.
Po założeniu adapterów do podstawy akumulatora wreszcie zamocowany jest pewnie, co sądzę wydłuży nieco jego żywotność, poprzez uniknięcie niepotrzebnych wstrząsów i obijania o metalową podstawę w aucie.
Macie jakieś inne patenty w tym temacie?
https://zapodaj.net/plik-y2CIhba2Em

jumz
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marian
Model: Audi 80 B3
Silnik: 1.9 1Y

Re: adapter podstawy akumulatora

Post autor: jumz » 15 lut 2025, 06:50

Ja podkładam pod tą obejmę mocującą akumulator pasek twardej gumy. Ważna też jest podkładka gumowa pod akumulatorem, która go nieco podwyższa.
W swoim Audi posiadam akumulator firmy Topla, który zdaje mi się że ma nieco większy ten nadlew do którego przyciska się tą obejmę.

Awatar użytkownika
litlesnek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarosław
Model: Audi 80 B3
Silnik: 1.8 PM

Post autor: litlesnek » 15 lut 2025, 12:16

Jumz,
Żeby nie był za wysoko bo wydrze do blachy lakier spod maski i piękne podpalenie będzie :D

Sando
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jac
Model: Audi 80 B4
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Sando » 17 lut 2025, 10:46

Jumz - o jaką podkładkę gumową chodzi? Fabrycznie raczej nie było czegoś takiego w Audi 80. Chyba że sam docinałeś i montowałeś coś takiego pod akumulator. Jeżeli możesz, to podaj grubość gumy.
Starsze generacje akumulatorów, jak dobrze pamiętam, miały wyższe te podstawy dolne
https://zapodaj.net/plik-glKVHwNMpk

Litlesnek - przeznaczony do Audi 80 akumulator powinien mieć wysokość 175 mm, wtedy bez problemów można go osłonić fabryczną osłoną
https://zapodaj.net/plik-FwvfdcQDP3
Istnieje możliwość wstawienia tam standardowego akumulatora o wysokości 190 / 192 / 195 mm, ale nie da rady założyć fabrycznej osłony.
Aktualnie jeżdżę na tym wyższym aku i nie dotyka do maski.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl